Prostreno.cz

Nad vyšší cenou avokáda se občas vyplatí přimhouřit oko

I když víc než cokoli jiného milujete jablka, hrušky a švestky, občas je docela příjemné udělat malou změnu. Co říkáte na takové avokádo? Pojistí vám ostrý zrak, uleví od bolesti a navodí dobrou náladu. Umí toho ale víc…

Ještě jste nepřišli na chuť exotickému avokádu? Je pravda, že nepatří k nejlevnějšímu sortimentu v obchodě, nicméně do kvality je nutné investovat. A v případě této dobroty to platí několikanásobně! Co vám to přinese, když občas nad jeho vyšší cenou přimhouříte oko? Můžeme vás ujistit, že jen samé výhody. Konkrétně?

Bohatý zdroj prospěšných látek

Avokádo má mnoho živin a obsahuje více než 20 minerálů a vitaminů. S jednou jeho porcí si splníte 35 % doporučené denní dávky vitaminu C, 23 % vitaminu E, 27 % vitaminu B6, 53 % vitaminu K a 26 % denního přijmu draslíku.

Zrak, který vydrží

Určitě jste za svůj život už mnohokrát slyšeli babskou radu, že když budete jíst mrkev, uvidíte lépe. Nic proti ničemu, ale jsou i jiné potraviny, které vám v tomhle ohledu rády nabídnou pomoc. Teď máme na mysli právě avokádo, které obsahuje prospěšné látky zvané lutein a zeaxantin. Právě ony působí jako prevence makulární degenerace, což bývá jedna z nejčastějších příčin slepoty.

Dobrá nálada a žádné splíny

Některé studie uvádějí, že existuje vazba mezi depresí a draslíkem. Tedy přesněji – lidé v depresi mají jeho nízkou hladinu. Není tedy nijak překvapující, že avokádo, jakožto zásobárnu tohoto „optimistického“ minerálu, odborníci doporučují s tím, že je skvělou obranou proti úzkostem.

Přítel do nepohody při těhotenství

Jste právě v radostném očekávání? Pak zbystřete, protože tato informace je určena výhradně pro vás. Plod připomínající hrušku je nabitý vitaminem B6, draslíkem a fosforem. Co mají tyhle složky společného? Jsou výživou pro tkáně i mozek vašeho dítěte a mírní nepříjemné ranní nevolnosti. Ostatně, můžete si to nechat potvrdit i u vašeho gynekologa.

Prevence zánětů a úleva od bolesti

Promlsat se ke zdraví? I tak by se to dalo nazvat. Hlavní příčinou „moderních“ problémů včetně srdečních onemocnění, astmatu, rakoviny a Alzheimerovy choroby jsou různé záněty. Lékaři poukazují na to, že kyselina olejová má schopnost zánětům předcházet a výrazně snížit riziko jejich vývoje. Hádejte dvakrát, které ovoce zmíněnou kyselinu obsahuje – avokádo. To mimo jiné i uklidňuje bolesti. Docela chutný prášek, co říkáte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat