Prostreno.cz

Co zásadně nejíst před velkou událostí

Když vás čeká velká prezentace, důležitá událost nebo stresující situace, jako je třeba pracovní pohovor, může se jídlo podílet na výsledku celé akce. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Není to žádná věda. Když se nestravujeme správně, naše energie, nálada a soustředění se ozývá. Vyvážené jídlo naopak může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tím tak dodat pocit pohody.

Sacharidy (zrnka, ovoce, škrobová zelenina, laktóza atd.) zvyšují hladinu cukru v krvi a bílkoviny a tuky pomáhají vyrovnat rozklad těchto sacharidů zpomalením trávení, což pomáhá udržet vaši hladinu cukru v krvi stabilnější po delší dobu. V překladu to znamená, že se cítíte energičtěji a spokojeně. A to je důležité zvlášť před velkými akcemi. Bohužel, mnoho lidí se na jídlo v tomto smyslu nesoustředí. Taky si dopřáváte tyhle dobroty? Tak to nikdy nebudete ve své kůži…

Bonbony a pečivo

Bonbon na nervozitu a stažený žaludek? Možná jste to slyšeli milionkrát. Jídlo a pamlsky s vysokým obsahem cukru se postarají o to, že tělo jde do otáček tak, aby rychleji trávilo sacharidy (cukr). Inzulin se dostane na vysoké hodnoty, a vy si během hodiny přijdete jako na horské dráze. Výkyvy energie vás vykolejí. A efekt je ještě horší, když do sebe cukr dostanete na lačný žaludek.

Co se týče tmavé čokolády, o níž se říká že podporuje tvorbu serotoninu a má antioxidační účinek, konzumujte malé množství. Jeden či dva čtverečky. V žádném případě však nejezte koblihy, vdolky a pečivo. Utlumí vás fyzicky i duševně.

Sladké cereálie

Na první pohled je všechno v pořádku. Obiloviny s odstředěným nebo mandlovým mlékem. Co je za problém? Mnoho „zdravých“ cereálií je vyloženě obaleno cukrem (někdy maskovaným pod jinými názvy, které zní mnohem přirozeněji, jako třeba „sirup z hnědé rýže“ nebo „odpařená třtinová šťáva“). Ať se to nezdá, přísun něčeho takového může způsobit zmatek na energetických úrovních.

Plněné a obložené bagety

Jistě, spěcháte, a proto z regálu na první benzince taháte bagetu, která obsahuje spoustu kalorií a tuku v podobě smažených kousků kuřete či čehokoli jiného. To už je lepší toast s tuňákem. Vždy myslete na to, aby bageta obsahovala bílkoviny (vejce či sýr) a co nejvíc zeleniny. V opačném případě vám to nebude myslet a utlumíte se na dlouhé hodiny.

Hamburger s hranolkami

Ano, tuk zpomaluje trávení, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, ale záleží na tom, jaký ten tuk je. Při zvážení výhod a nevýhod sýrového cheeseburgeru nezapomeňte, že červené maso (hovězí) může být obtížněji stravitelné, což může způsobit, že se doslova zpomalíte. Sodík ve slanině a slané hranolky také vedou k pocitu dehydratace, tedy k únavě. To chcete? Že radši nebudete jíst vůbec? Taky špatně.

Bez energie a života. Pokud z vás šéf má mít tenhle pocit, klidně si nedávejte nic. Může to s vámi během stresové porady klidně i seknout. Však vy jistě brzy zjistíte, že je lepší vzít si hrst mandlí, nebo se aspoň napít proteinového prášku smíchaného s vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat