Prostreno.cz

Překvapivé přínosy úzkosti, o kterých se moc nemluví

Myslíte si, že z úzkosti nic dobrého nekouká? Nejste jediní, kdo negativní emoce bere jako útok na své duševní i fyzické blaho. Nicméně ukázalo se, že přesně tenhle stav zvyšuje inteligenci a zachraňuje lidské životy!

Odborníci, psychologové i lékaři tvrdí, že poslední dobou se rozmáhá jakási „úzkostná epidemie“. Jejich slova potvrzují také statistiky, které uvádějí, že s úzkostí se potýkají dva lidé z pěti, u jednoho z deseti se dokonce jedná o dlouholetou poruchu. Jste i vy častou obětí negativních emocí? Pak vás možná potěšíme. Pocit úzkosti má překvapivě i světlé stránky, jen o nich málokdo ví… Které to jsou?

Nepřehlédnutelný impulz ke změně

Stejně jako ostatní záporné emoce, úzkost působí jako zabudovaný poplachový zvon, který vás vyzývá, abyste přestali plakat nad rozlitým mlékem a podnikli jisté kroky ke změně své současné situace. Z šéfa máte husí kůži? Poohlédněte se po novém zaměstnání. Nejste spokojení se svým vzhledem? Zapracujte na něm… A stejným způsobem můžete vytěsnit všechny strašáky ze svého života.

Zlepšení fyzické kondice

Na úzkost vám kdejaký specialista doporučí hlavně fyzickou aktivitu. Pokud tedy budete splíny pohybem zahánět pravidelně, časem se to pozitivně odrazí i na vašem těle. Samozřejmě nemusíte zvedat v posilovně těžká závaží, bohatě stačí o něco klidnější jóga, rychlá chůze, nebo třeba tanec.

Posílení inteligence a mozku celkově

Zní to asi šíleně, ovšem jde o podložený fakt. Existuje spousta důkazů, které spojují úzkost s inteligencí a posílením kognitivních funkcí. Hodně chytří lidé mají dle názoru vědců tendence být i více nervózní, čímž produkují více hormonu noradrenalinu, který zvyšuje pozornost a přispívá k lepšímu učení. No vida, hromadění stresových životních zkušeností z vás časem může udělat skoro génia!

Nulová šance, že se vystavíte nebezpečí

To, že vám úzkost v krajních případech může zachránit život, vypadá asi jako špatný vtip, ale ještě tuto myšlenku nezavrhujte. Je prokázáno, že úzkostní lidé se méně podílejí na smrtelných nehodách, protože jim strach brání podstupovat jakékoliv nebezpečí. To má vcelku logiku, nemyslíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat