Prostreno.cz

Proč telefon a tablet do ložnice rozhodně nepatří

Je vám divné, že jste o půlnoci stále bdělí? Jestli po večerech brázdíte po internetu na elektronických zařízeních, pak je viník jasný. Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až vám spánková deprivace přihraje cukrovku – v tom lepším případě.

Berete si svůj mobil či tablet až do postele? Tak samozřejmě, potřebujete si přečíst zprávy na síti a také zjistit, jaké bude následující den počasí. Informace jsou potřeba, víte ale, že tenhle nevinně se tvářící zvyk má drtivé následky? Kromě kvality spánku totiž neblaze ovlivňuje i vaši celkovou ostražitost. Možná se budete divit, jaké zlo dokáží napáchat moderní technologie!

Záře, které je třeba se vyhnout

Závěry průzkumu provedeného na klinice Brigham and Women's Hospital se sídlem v americkém Bostonu naznačují, že ten, kdo elektronické „hračky“ nedá z ruky ani v ložnici, hazarduje se svým zdravím. Tamní výzkumníci totiž na základě svých poznatků varují, že světlo linoucí se z displejů oddaluje ospalost, neboť snižuje produkci hormonu melatoninu. Říkáte si, co je na tom, že usnete o něco déle? Právě, že docela dost… Hlavně v případě, že to takhle „táhnete“ delší dobu!

Syndrom noční sovy vede k cukrovce i obezitě

Nedostatečná produkce melatoninu následkem kontaktu s mobilem si pohraje nejen s časem usnutí, ale s vámi celkově. Jak? Podstatně vám zkrátí spánkovou fázi REM, která mimo jiné posiluje paměť i mentální výkon. Výsledkem je pak zhoršené soustředění, slabost i snížení psychické kondice. O únavě a nervozitě ani nemluvě!

Takový je názor odborníků, kteří rovněž nedostatek kvalitního spánku spojují se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou a dokonce i obezitou. Jestli vás právě napadlo, že do své postele dnes pozvete místo telefonu elektronickou čtečku knih, raději si to rozmyslete. Ve finále to totiž vyjde nastejno!

Četba? Jedině „postaru“

Čtecí zařízení vydává úplně stejné světlo, takže má i stejné „nežádoucí účinky“. Pokud opravdu toužíte nahlédnout do díla nějakého literárního velikána, sáhněte po tištěné knize. Z té podle lékařů nic špatného nekouká. Pohled do voňavých a šustivých stránek naopak hezky uvolní vaši mysl a připraví vás na spánek. Co dodat, ne vždy jsou elektronické výkřiky módy k užitku!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat