Prostreno.cz

Proč byste nikdy neměli užívat multivitaminy před spaním

Ten, kdo má obavy o to, že jeho tělo nedostává veškerou výživu, pravděpodobně sahá po multivitaminech. Jejich užívání však má svoje pravidla! Tušíte, které vitaminy by se neměly konzumovat ve druhé polovině dne?

Multivitaminy pomáhají posilovat imunitu, udržují kosti silné a zabraňují nutričním nedostatkům, které mohou způsobit různé zdravotní problémy. Některé vědecké zprávy naznačují, že multivitaminy zároveň zvyšují úroveň paměti a energie a usnadňují reagovat na stres. Tyto doplňky však nesmějí nahrazovat pravidelnou stravu! Pokud uvažujete o jejich užívání, možná vás také zajímá, jestli je jejich přísun před spaním dobrým nápadem. Co myslíte?

I doba užívání rozhoduje!

Technicky můžete své vitaminy užívat kdykoli během dne. Jsou někteří, kteří preferují jejich konzumaci těsně před snídaní, což je v pořádku, neboť obecně se doporučuje kombinace „pilulek“ a jídla. Pokud se rozhodnete dopřávat si své multivitaminy před ulehnutím do postele, můžete si všimnout, že ne všechny korespondují s klidným spánkem. Jestli špatně usínáte, často se budíte, nebo trpíte jinými nezdravými návyky, možná byste měli zvážit odlišnou dobu užívání svých oblíbených potravinových doplňků stravy.

Co stojí za příčinami nekvalitního spánku?

Třeba takový vitamin B6 podávaný těsně před spaním může být spouštěčem tak zvaných živých snů. V překladu řečeno, ovlivňuje spánek způsobem, který se rozhodně nedá považovat za vhodný. Podobně je to i s „déčkem“. Existuje několik studií, které naznačují, že vitamin D může negativně ovlivnit spánek v případě, že je konzumován ve druhé polovině dně.

Opět je tedy lepší spojit ho se snídaní nebo obědem – stejně jako „béčko“, které kromě jiného metabolizuje tuky, což se po ránu může hodit (dochází ke zvýšení energie). A je tu ještě jedno pravidlo, které se vyplatí brát vážně.

Lehká alchymie podporující zdraví

Jestliže spojujete vápník s multivitaminy obsahujícími železo, měli byste jedno od druhého oddělit. Vápník totiž může zasahovat do absorpce železa. Ideální situace přitom vypadá následovně. Multivitamin se železem ráno (ideálně společně s pomerančovým džusem, který podpoří jeho vstřebávání), vápník později - například okolo druhé hodiny. Že nic takového absolvovat nehodláte?

Nemusíte, mějte však na paměti, že multivitaminy potřebuje každý, kdo konzumuje nevyvážené jídlo (například jednostranně zaměřené), nemá dostatek spánku, potýká se se zdravotními problémy, je ve stresu, kouří, pije alkohol, trpí depresemi či je gravidní.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat