Prostreno.cz

Cukr škodí i ve formě agávového sirupu či opěvovaného medu

Celebrity a nedostatečně odborně vzdělaní výživoví poradci neférově démonizují řepný cukr na úkor agávových sirupů či medu. Jenže ačkoli mezi těmito sladidly existuje rozdíl v kvalitě a obsahu dalších živin, zakrývá se tím úplně jiný problém. Nadměrný příjem jednoduchých sacharidů. Cukr je totiž cukr a je jedno, jakou má podobu. Nadměrný příjem škodí, i když ho člověk konzumuje ve formě medu, melasy či agávového či datlového sirupu. Navíc třeba agávový sirup – krom toho, že je zbytečně drahý – je mnohem větším rizikem z hlediska obezity či rozvoje diabetu 2. typu.

Je to totiž fruktózový sirup, přičemž fruktóza je pro metabolismus a zdraví mnohem horší než sacharóza (řepný cukr), který má jen poloviční obsah fruktózy. Takže stejná hmotnost agávového sirupu dodá tělu mnohem více fruktózy.

Pozor na mýty

Doktor Duane Mellor z Coventry University se snaží s výživovými mýty bojovat a ze společnosti je vytlačit. Vadí mu přitom celebrity typu Gwyneth Paltrow, která má web o životním stylu, na němž často radí dost neodborně. Hollywoodská herečka propaguje agávový sirup, jako by nebyl roztokem fruktózy.

Problém tkví především v tom, že konzumace velkého množství jakýchkoli sladidel škodí obecně. O agávovém sirupu se přitom hovoří jako o něčem tak zdravém, že si to člověk může dopřávat často a ve velkém množství. Ale to je omyl. Tím se totiž cpe jednoduchými cukry, což je pro zdraví zhouba, ať se jedná o bílý rafinovaný, tmavý třtinový, med či jakýkoli druh ovocných sirupů. Podstatou celé věci je, že cukr je pořád jen cukr.

Zrádná fruktóza

Samozřejmě mezi sladidly existují rozdíly a volbou alternativ člověk může konzumovat cukry v kvalitnější formě. Kupříkladu javorový sirup má ve srovnání s bílým cukrem nižší glykemický index, takže po jeho konzumaci pomaleji vzrůstá hladina krevní glukózy.

Ale třeba agávový sirup je roztokem fruktózy, která je právě příčinou epidemie obezity. Fruktózu totiž játra téměř ihned mění na tukové zásoby. Pokud si tedy člověk dá lžičku agávového sirupu denně, neublíží si. Když jej sní ale větší množství, musí počítat s nárůstem objemu břišního tuku, horší bilancí krevní glukózy, zhoršením reakce tkání na inzulin a také rizikem diabetu 2. typu.

Lidé mohou tyto sirupy dobře využít při vaření, protože fruktóza je asi 1,5krát sladší než cukr (sacharóza). Ale tyto sirupy jsou tak drahé, že lidé mnohem lépe udělají, když začnou konzumovat poloviční množství normálního cukru. Ušetří peníze a navíc své zdraví. Celebrity vyzdvihují do nebes exotická rychlá řešení, místo aby učinili poctivá, jednoduchá a zdravá jídla atraktivnějšími.

Zdroj: www.sugarfreee.com, www.healthyfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat