Prostreno.cz

Zapomenutý dřín je okrasou zahrady se zdravými plody

Dřín obecný pomalu upadá v zapomnění, přesto může být okrasou vaší zahrady, a navíc jeho plody jsou plné zdraví prospěšných látek. Dejte mu rozhodně šanci!

Dřín je vyšší keř nebo strom, má četné žluté kvítky a plody se podobají nejvíce třešním, jen mají oválný tvar. V přírodě je dřín chráněn – jak rostlina, tak i plody. Pokud si chcete pochutnat na čerstvých plodech, můžete ho pěstovat na své zahrádce i mezi dekorativními rostlinami. Kvete brzy zjara, krásně žlutě kvete a je odolný vůči chladnému počasí. U nás patří mezi nejvyhledávanější odrůdy „Titus“ a „Devín“, které mají vyšší podíl dužiny k pecce, přibližně jako třešně.

V bylinných lékárnách můžete zakoupit sušené plody dřínu, sušený prášek z plodů, čaj z bobulí, výjimečně je k dostání i šťáva a také se často nakládají se solí jako olivy.

Co obsahuje?

Plody dřínu obecného jsou bohaté na vitamin C, ve 100 g může být až 300 mg. Dále obsahují třísloviny, minerální látky, převážně draslík, vápník, hořčík a síru. Obsahují také provitamin A, organické kyseliny, pektiny a další cenné látky.

Prospěšný pro zdraví

V tradiční čínské medicíně je dřín nazýván jako „prodlužovač života“ a díky jeho složení opravdu není divu. Plody dřínu působí blahodárně při problémech žaludku a trávení, napomáhají zastavit průjem, zmírňují nadměrné pocení, zlepšují chuť k jídlu, snižují horečku, tlumí bolest hlavy a hučení v uších. Plody jsou vhodné i pro diabetiky, pomáhají regulovat hladinu krevního cukru. A v neposlední řadě mají mírné analgetické a posilující účinky. Plody dřínu působí podobně jako brusinky, napomáhají při léčbě bolestivého močení a přispívají k detoxikaci močového ústrojí.

Jak naložit s plody?

Plody dozrávají od srpna do konce září. S plody můžete nakládat obdobně jako s plody třešně. Dřín je vhodný ke kompotování samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů. Z plodů se také připravuje dřínkové víno, na Ukrajině dokonce i pálenka „dernovka“. Plody jsou vhodné i k sušení a k přípravě čaje.

Pražená semena nahradí kávu

Semena z plodů dřínu jsou také cennou surovinou, mohou se upražit a pomlít jako kávová zrna. Pokud patříte mezi ty šťastné a máte dřín na zahrádce, semínka schovávejte a sušte je. Usušená semena mírně opražte, pomelte na jemný prášek, po zalití horkou vodou budete mít lahodný kávovinový nápoj.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com 





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat