Prostreno.cz

Posouvání budíku je zlozvyk s následky

Nedokážete se přinutit vstát, jakmile zaslechnete hlasitý alarm svého telefonu, proto si darujete ještě chvilku spánku? Pak se nesmíte divit, že chodíte celý den jako tělo bez duše. Přesně tenhle zlozvyk vám totiž krade energii i optimismus!

Znáte to, ráno zazvoní budík, což je neklamné znamení toho, že pobyt ve vyhřáté posteli bohužel končí. Jenže vám se tolik nechce vstávat! I když budete muset podstatně zkrátit snídani i zkrášlovací proceduru v koupelně, zmáčknete to kouzelné tlačítko „posunout“, a dopřejete si ještě pět minut, nebo raději deset. A protože ani to nestačí, přidáte ještě něco k dobru. Že to děláte dnes a denně? Nebudete věřit, jak vás to může přijít draho!

Ranní ptáče, dál doskáče? To není jen klišé

Bez ohledu na to, jak příjemný máte nastavený zvuk „budícího alarmu“, čím vícekrát ho po ránu uslyšíte, tím horší bude celý váš den. Tedy alespoň co se týká únavy a špatné nálady. Že se vám to nějak nezdá? Odborníci jsou v tomhle nekompromisní – pokud nechcete být do večera vyčerpaní, je třeba vyskočit z peřin na první dobrou!

Vstávat a cvičit! Nejlépe ihned

Vaše tělo totiž samo moc dobře ví, co má dělat. Přibližně dvě hodiny před probuzením změní tělesnou teplotu a vypustí do oběhu pár stresových hormonů, které mají v popisu práce nastartovat organismus, aby se připravil na všechna úskalí nadcházejícího dne. V této fázi už je všechno nachystáno na plynulé procitnutí.

Nepřirozený zákrok do přirozeného vývoje

Časté „zaklapnutí“ budíku a opětovné usnutí však pořádně rozhodí přirozené vnitřní rytmy, protože tělo upadá do hlubokého spánkového cyklu, místo toho, aby se probíralo, z čehož je mozek trochu v šoku – a dává to patřičně najevo. Jak? Protože jste si dovolili zasáhnout do jeho běžného režimu, pomstí se vám v podobě celodenní únavy a podrážděnosti.

Alespoň takový je názor specialisty na spánek a zároveň ředitele ústavu Clayton Sleep Institute se sídlem v americkém St. Louis, Marka Muehlbacha. Jak vidno, těch pár minut navíc opravdu ničemu nepomůže, právě naopak! Takže zítra to zkuste raději jinak… Třeba vás mile překvapí, kolik budete mít energie. O dobré náladě ani nemluvě!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat