Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Potraviny s překvapivě velkým množstvím vitaminu C

Pavla Horáková více informací

Se zarděním přiznává, že ulítá na "Růžovce" a Ulici. Nesnáší přetvářku a faleš. Potají ujídá redakční bonbóny.

Zobrazit další články autorky

25. 9. 2019 | Zdraví a diety

Snad žádnému vitaminu se na podzim nevěnuje taková pozornost jako právě „céčku“. Myslíte si, že tenhle pomocník proti virózám se dá čerpat jen z kyselého citronu? Co vás nemá, čeká na vás také v chilli papričkách, kapustě a brokolici!

Ano, podzim je tu. Potvrzuje to nejen kalendář a pohled z okna, ale i zvýšený počet smrkajících a pokašlávajících jedinců, které denně potkáváte téměř na každém kroku - v práci, obchodě i v dopravních prostředcích. Nechcete být další na řadě? Pohlídejte si příjem vitaminu C, jež podle lékařů pravděpodobnost nachlazení snižuje. Pokud vám pomeranče a citrony, které ho obsahují, dvakrát nechutnají, vlastně to ničemu nevadí. Jsou totiž i jiné potravinové zdroje, které se přímo nabízejí! O kterých je řeč?

Chilli papričky, ďábelská stopka zánětu

Půl šálku ostrých papriček vám dodá zhruba 107 miligramů „céčka“. Čistě pro srovnání - doporučená denní dávka tohoto mocného antioxidantu činí 60 miligramů. Američtí vědci z Buffalské univerzity navíc na základě vlastní studie zjistili, že kapsaicin, což je sloučenina, která má na svědomí pálivost papriček, má schopnost potlačit záněty a tlumí bolesti.

Červené papriky, dobro na talíři

Když už jsme zavítali do oddělení paprik, ještě chvíli se tu zdržíme. Koneckonců, na těch pálivých si přece jen nepochutná každý. Naštěstí i sladké druhy mají vitaminu C na rozdávání, a pokud chcete přesná čísla, tak v jednom šálku ho je třikrát více než v pomeranči. Tato „salátová“ zelenina je navíc skvělým zdrojem vitaminu A, který prospívá očím, ovšem přímý vliv má také na kosti, krvetvorbu a vývoj buněk.

Kapusta, podceňovaný zázrak

Kapusta neboli brukev se pěstuje už od konce středověku, tudíž není žádným nováčkem. Že na ni v kuchyni často zapomínáte? Jste sami proti sobě. Košťálový poklad vás kromě dvojnásobku denní dávky vitaminu A a sedminásobku vitaminu K obohatí o přibližně 80 miligramů vitaminu C. Nutno dodat, že z tohoto „zelenáče“ získáte i spoustu vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, síry a železa.

Brokolice, parťák dietářů

Jedlou rostlinu, jejíž původní domovinou je Středomoří, se rovněž vyplatí zakomponovat do jídelníčku. V jedné porci se skrývá zhruba 130 miligramů „céčka“ a zároveň nezanedbatelné množství vlákniny, kyseliny listové a betakarotenu. 100 gramů brokolice zaútočí na vaše křivky pouhými 30 kaloriemi, takže jestli právě hubnete, je pro vás ideální surovinou. Aby toho nebylo málo, četné výzkumy dokonce naznačují, že pravidelná konzumace poskytuje prevenci před rakovinou.

Zapomeňte na chipsy. Mlsejte zdravě. A co třeba?

Těstoviny s červenou řepou

Těstoviny s červenou řepou

13 hlasů
1h a 35min 1129 kJ 75 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Pikantní zelný salát

23 hlasů
2h a 30min 223kJ 70 Kč

Mexický, pikantní zelný salát s kukuřicí a chilli papr...

Bramborový nákyp se sýrem

21 hlasů
1h a 5min 534kJ 85 Kč

Bramborová kaše zapečená se sýrem a petrželkou.