Prostreno.cz

Pomoc pro milovníky alkoholu? Jablka a papriky

01.11.2016 | Zdraví a diety

Ačkoli všichni moc dobře vědí, jak nám cigarety a nadměrná spotřeba alkoholu škodí, někteří lidé se jich stále nedokáží vzdát. Nicméně i ničivé účinky alkoholu a tabáku mohou být trochu zmírněny. Američtí vědci zjistili, že i lidé s velmi nezdravým způsobem života mohou profitovat z ochranného vlivu čerstvé rostlinné stravy.

Lidé, kteří nezřízeně holdují alkoholu a kouří, vystavují svá ústa a krk mnoha škodlivinám. To se může projevit mimo jiné zhoubným nádorem v dané oblasti. Právě na tyto druhy rakovinného bujení se zaměřili američtí vědci, kteří se snažili zjistit, zda ovoce a zelenina může hrát nějakou roli i v prevenci nádorů způsobených škodlivinami takto těžkého kalibru.

V rámci studie bylo podrobeno výzkumu téměř půl milionu Američanů starších 50 let. Tito lidé byli sledováni po více než čtyři roky a za tu dobu se u zhruba osmi set z nich rozvinul některý ze zhoubných nádorů hlavy a krku. Ukázalo se, že nejmenší riziko rozvoje těchto nádorů mají lidé, kteří mají ve svém jídelníčku zahrnuto nejvíc ovoce a zeleniny. Zdravá strava chránila před nádory hlavy a krku dokonce i ty účastníky studie, kteří svůj zdravý životní styl "sabotovali" právě cigaretami a nadměrnou konzumací alkoholu.

Po kterém sáhnout?

Autoři studie se dále zaměřili na zjištění, které druhy ovoce a zeleniny před zhoubnými nádory hlavy a krku chrání nejvíce. Mezi zeleninou byla nejužitečnější konzumace paprik, rajčat a mrkve. Z ovoce pak patřily mezi "vítěze" jablka, nektarinky, broskve, švestky, hrušky a jahody. Mimochodem, svou roli v prevenci zmíněných onemocnění hrály také luštěniny – především fazole a hrách.

Podle výzkumu záleží samozřejmě i na tom, kolik čerstvého ovoce a zeleniny denně sníme. Ve zmíněné studii byli mezi nejvíce chráněné účastníky s největší spotřebou čerstvé stravy zařazeni lidé, kteří denně zkonzumovali tři až čtyři porce ovoce nebo zeleniny. Na druhém pólu se pak octli ti, kteří denně snědli pouze jednu porci, nebo dokonce ještě méně.

Proč to vlastně funguje?

Pokud si po přečtení řádků výše říkáte, jak je možné, že ovoce a zelenina chrání dokonce i lidi s tak nezdravým způsobem života, pak pro vás mají vědci špatnou zprávu - mechanismus účinku se jim totiž zatím odhalit nepodařilo.

Nicméně jedno je jasné - ovoce a zelenina hrají v našem zdraví tak důležitou roli, že bychom si ji měli dopřávat opravdu klaždý den. A to nejen ti z nás, kteří mají v životosprávě nějaký ten "hříšek".
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat