Prostreno.cz

Drsné ruce. Jak se s nimi vypořádat s pomocí babských rad

Suché a drsné ruce, na nichž dokonce praská kůže? Proměňte je ve vaše hebké potěšení s pomocí rad našich babiček!

Přichází zima a s ní věčně namáhané ruce. Proč jsou tak šupinaté, drsné a matné? Protože dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je velmi předurčuje k vysoušení. Vinu však nese ještě klimatizace, časté namáčení rukou a příliš teplá či studená voda. Co s tím?

Ruce jako vizitka

Odborníci radí používat rukavice, máčet ruce co nejméně, aplikovat hutné krémy, sem tam si zajít na parafínový zábal, jež otevírá póry a usnadňuje aktivním látkám lepší vstřebání, nebo rukám dopřát lázeň v nahřátém olivovém oleji (když je nejhůř, tak i několikrát týdně).

Taky neuškodí jednou za sedm dní provést peeling, na což stačí i obyčejný kávový lógr nebo směs cukru se sprchovým gelem. S touto „zevní“ péčí by měla přicházet i vnitřní výživa. Pokud ve vaší stravě není dostatečné množství vitaminů B, E, D, železa a vápníku, problém se suchými a drsnými „tlapkami“ se bude táhnout o něco déle. A co nějaký tajný tip používaný našimi babičkami?

Nenápadná věc z lékárny

Domácí lékařka MUDr. Jenny Springerová ve svých spisech vydaných někdy mezi léty 1923 a 1930 tento nešvar popisuje následovně.

„Také hnisavé rozpukliny na rukou, nohou, rtech a prsních bradavkách často trápí. Poslednější je způsobeno hlavně tím, že vyměšování tukových žláz kůže, kteráž je jimi udržována hebká, se zmenší nebo úplně zastaví vlivem kožních nemocí nebo zaměstnáním. Také námaha a mráz mohou způsobiti rozpukanou kůži. Glycerin, benzoe a růžová voda, smísený ve stejných dílech, jsou výtečným prostředkem proti drsným a rozpukaným pažím a rukou,“ píše se v domácím lékaři s tím, že rozpukané ruce se hojí rychle a jistě, když je natřeme dvakrát denně zvláště po umytí medovou vodou, do které přidáme trochu glycerinu.

„Rozpusťme v ½ litru teplé vody asi kávovou lžičku medu a přidejme do ní asi 20 gramů glycerinu. Roztok schovejme v lahvi dobře uzavřené, v níž se udrží velmi dlouho,“ radí zmíněná lékařka. Tak co, dáte na její radu, nebo raději sáhnete po svém oblíbeném parfemovaném krému?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat