Prostreno.cz

Reprodukční zdraví mužů zlepší vlašské ořechy

Taky doma sušíte vlašské ořechy? Dobře děláte! Již několik kusů denně vám zlepší zdraví. A víte, že by muži s nekvalitními spermiemi měli svůj jídelníček postavit právě na vlašácích?

Často jsou nejjednodušší potraviny nejlepší pro naše zdraví, což je jistě i případ vlašských ořechů, z nichž příroda vytvořila téměř dokonalý balíček bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, rostlinných sterolů, antioxidantů a mnoha vitaminů a minerálů.

Studie udávají, že konzumace pouhých čtyř kusů vlašských ořechů denně přináší zdravotní benefity. Nutno také říct, že jedna čtvrtina šálku ořechů poskytuje více než 100 procent denní doporučené hodnoty rostlinných omega-3 tuků spolu s vysokým množstvím mědi, manganu, molybdenu a biotinu. Tak už víte, proč si doma děláte zásoby?

Vlastnosti bojující proti rakovině

Vlašské ořechy mohou snížit nejen riziko vzniku rakoviny prostaty, ale i rakoviny prsu. V jedné studii myši, které jedly vlašské ořechy po dobu 18 týdnů, měly významně menší a pomaleji rostoucí nádory prostaty ve srovnání s kontrolní skupinou, která konzumovala stejné množství tuku, ale z jiných zdrojů.

Zdraví srdce

Vlašské ořechy obsahují aminokyselinu l-arginin, která nabízí více vaskulárních přínosů pro osoby se srdečním onemocněním nebo těm, kteří mají zvýšené riziko onemocnění srdce.

Vlašské ořechy se mohou pyšnit také omega-3 tukovou alfa-linolenovou kyselinou (ALA) na bázi rostlin, která je protizánětlivá a může zabránit tvorbě patologických krevních sraženin.

Výzkum poukazuje na to, že lidé, kteří konzumují potravu s vysokým obsahem ALA, mají menší pravděpodobnost smrtelného srdečního záchvatu a vykazují téměř o 50 procent nižší riziko náhlé srdeční smrti. (Konzumace pouhých čtyř vlašských ořechů denně zvyšuje hladinu ALA v krvi.)

Vzácné a silné antioxidanty

Antioxidanty jsou rozhodující pro naše zdraví, neboť odstraňují volné radikály. Vlašské ořechy obsahují několik unikátních a silných antioxidantů, které jsou dostupné pouze v několika běžně konzumovaných pokrmech. Tak si dopřejte hrst k televizi!

Regulace hmotnosti

Přidání vlašských ořechů do stravy vám pomůže udržet vaši ideální váhu (v průběhu času). Málokdo totiž ví, že po pouhých třech dnech zobání oříšků se zvýší pocit sytosti. Aspoň tak to tvrdí věda.

Zlepšené reprodukční zdraví u mužů

Jednou z méně známých výhod vlašských ořechů je jejich vliv na mužskou plodnost. Udává se, že při konzumaci 75 gramů vlašských ořechů denně se významně zlepšuje kvalita spermií. Tak co se takhle vytáhnout třeba s oříškovou omáčkou?

Budete potřebovat 1 šálek drcených vlašských ořechů (bez slupek, omáčka pak bude jemnější), 4 plátky bílého toastového chleba bez kůrek. 1 šálek silného drůbežího vývaru, 4 lžíce husté smetany, sůl, pepř a muškátový oříšek.

Namočte chléb na 10 minut do vývaru a potom ho vymačkejte. Smíchejte se všemi ingrediencemi a dobře našlehejte. Pokud omáčka bude moc hustá, přikápněte trochu olivového oleje.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat