Prostreno.cz

Bylinky, díky kterým se vám bude lépe dýchat

Máta peprná, tymián, eukalyptus nebo lékořice? Těmito přírodními prostředky lze vyrazit do boje se zápalem plic, zahleněním, astmatem, nachlazením i kašlem. Léčí, posilují imunitu a ještě tlumí bolesti!

Tisíce jedinců je každoročně zasaženo bakteriálními a virovými infekcemi, jejichž řádění se projevuje plicními záněty, respiračními virózami a zápalem plic. Ačkoli konvenční léčba velí nasazení antibiotik, stále se najde spousta těch, kterým chemické medikamenty nedělají dobře nebo nechtějí riskovat jejich vedlejší účinky. Právě v těchto případech nastupuje na scénu tradiční lidová medicína s bylinnými prostředky, které zdraví plic efektivně podporují. Kde se dá najít pomoc i úleva?

Tymián, osvědčený zachránce

Tymiánje jako „prášek“ používán již celá staletí – většinou při léčbě infekcí dýchacích cest. Bylinka má silné antiseptické, antifungální a antibiotické vlastnosti. Dá se užívat ve formě čaje, inhalace, ústní vody či kloktadla. Jako bod k dobru lze připočítat i to, že stimuluje tvorbu bílých krvinek, čímž posiluje odolnost organismu.

Eukalyptus, oblíbená koalí pochoutka

Blahovičník jinak česky nazývaný jako eukalyptus pochází z Austrálie. Ovšem nedělá dobře jen koalám, které si jím živí, protože jeho revitalizující vůně potlačuje podráždění hrdla a potíže s dýchacími cestami. Účinnost eukalyptu se ukrývá v obsažené látce cineol, což je běžná složka přidávaná do sirupů a pastilek proti kašli.

Lékořice, nepřítel hlenu

Kořen lékořice je považován za malý přírodní zázrak. Dokáže totiž uklidnit podrážděné sliznice krku, plic i žaludku a čistí je od zanícení. Přítomné chemické sloučeniny saponiny se zatím postarají o uvolňování hlenů, čímž zprůchodní dýchací cesty. Mimo to lékořice také posiluje imunitu, podporuje fungující trávení, dodává energii a pozitivně ovlivňuje nervový systém.

Máta peprná, stará dobrá klasika

Jak máta, tak olej z ní tvořený, se může pochlubit velkým množstvím mentolu. Nenechte se zmást, ten není jen základem pro výrobu žvýkaček a ústních vod, ale i prostředkem na uvolnění svalů dýchacího ústrojí a pomocníkem dýchání celkově. Mentolová silice přijde k duhu při nachlazení, astmatu, kašli i zánětu dutin. Má protisvědivé účinky a ke všemu je v její moci tlumit bolest.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat