Prostreno.cz

Za nadměrné pocení může i dědičnost

Už vám zase došel deodorant? Nespílejte výrobcům, že vyrábějí malá balení a s nadměrným pocením se raději smiřte. Stejně s ním nic neuděláte! Je to totiž vaše rodinné dědictví, které jste nevědomky podpořili hyperaktivitou v dětství. Jako vážně.

Pocení se odborně označuje jako hidróza nebo diaforéza a patří mezi normální lidské funkce, které mají své důležité opodstatnění – i když se vám to v jistých situacích nemusí dvakrát zamlouvat. Pot obsahuje kromě vody také různé množství iontů (sodík, hořčík, draslík). Proč různé? Dobrá otázka. Složení i množství je totiž přísně individuální a záleží na každém jedinci, jak to má „hozené“. Víte, že existují dva jeho druhy?

Mokré rozdíly s ochlazovací a varovnou funkcí

Není pot jako pot, upozorňuje Laure Rittié, výzkumnice působící na katedře dermatologie na americké Michiganské univerzitě. Zaprvé je tu ten, který z vás doslova teče při tréninku, nebo když stojíte v horku na přímém slunci. Tento typ potu slouží k ochlazování organismu a pomáhá udržovat bezpečnou tělesnou teplotu, aby nedošlo k přehřátí. Pocítíte ho téměř všude, zejména ale podél čela a páteře.

Pak je tu ještě jeden, jenž se vytváří v podpaží a oblasti genitálií. Jeho konzistence je poněkud jiná, neboť má v sobě více bílkovin a tuků. V takovém prostředí si náramně libují bakterie a mikroorganismy, které tyto látky rozkládají, což je také důvod, proč výskyt onoho potu doprovází nepříjemný zápach.

„Nejsme si zcela jisti, jaká je jeho funkce, ale myslíme si, že tam probíhá nějaká komunikace mezi feromony. I mezi zvířaty to tak chodí. Pokud jednotlivec cítí nepohodlí, stres i nějaké nebezpečí, a začne vydávat tyto pachy, ostatní členové stáda to vnímají jako varování,“ vysvětluje výše zmíněná odbornice. Může tedy za vaše skvrny v podpaží nervozita? Trochu také, ovšem hlavní viník je jinde – pod rodnou střechou.

Množství potu určují vaše geny

To, jak moc se v životě budete potit, se do značné míry určí ještě před dosažením dvou let, protože nejen příroda, ale i genetika je mocná čarodějka.

„Pokud se jeden nebo oba vaši rodiče potili hodně, je vysoká pravděpodobnost, že půjdete v jejich stopách,“ říká americký fyziolog Michael Bergeron s tím, že klíčové jsou i první dva roky života, kdy dochází k aktivaci potních žláz. Pokud se v tomto období plně nerozvinou, už to nedoženou. Jinými slovy, batole, které pobíhá v teple, své žlázy více zatěžuje, takže ony pak vyvíjejí větší schopnost pocení. Naopak méně aktivní dítě, které své potní žlázy „šetří“, zůstává v budoucnu o něco sušší. Že vy jste tehdy při poznávání světa byli nějak moc akční? A teď to máte…

No vida, takže tady je odpověď na otázku, proč jedni musejí kupovat deodoranty každou chvíli, zatímco jiní jsou podezřele svěží, i když pobývají v přetopené místnosti a mají na sobě svetr. Trochu nespravedlnost, což…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat