Prostreno.cz

Vyvážený jídelníček čerstvých maminek

Strava je během těhotenství velmi důležitá. Neméně je tomu i po narození dítěte. Co by měly jíst novopečené maminky? Tohle si připište na nákupní seznam!

Jedna z nejpřirozenějších věcí na světě, tedy kojení, snižuje riziko výskytu astmatu nebo alergií, respiračních onemocnění, častých infekcí ucha a dalších zdravotních potíží. Navíc prý podle lékařů pomáhá vytvářet vazbu mezi matkou a dítětem. Ale to vy asi víte, zvlášť pokud patříte k čerstvým maminkám. A získáváte pro sebe i vaše dítě všechny potřebné živiny? Podívejte se na tenhle seznam!

Vejce

Vajíčka jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin s ideální rovnováhou aminokyselin. Ty vám poskytnou sílu a vytrvalost, abyste se postarali o sebe i vašeho potomka.

Mimochodem, žloutky jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitaminu D, což je základní živina, která udržuje vaše kosti silné a zároveň napomáhá růstu kostí vašeho dítěte. Kromě toho cholin přítomný ve vejcích je klíčový pro budování paměťového centra mozku miminka. A doporučení? Jezte jedno až dvě vejce denně.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších laktogenních potravin. Celozrnné vlákno s vysokým obsahem vlákniny je snadno stravitelné a zároveň velmi užitečné pro novopečené matky trpící postnatální zácpou.

Vysoký obsah železa v ovesných vločkách také pomáhá předcházet nedostatku tohoto prvku, což je u novorozenců velmi časté. Navíc ovesné vločky pomáhají zvýšit produkci mateřského mléka. Lze je dochutit medem, kardamomem nebo šafránem. Skvělé je i čerstvé ovoce.

Losos

Losos je pro čerstvé maminky extrémně dobrý díky své úžasné nutriční hodnotě. Jedná se o tučnou rybu, která pomáhá při vývoji nervového systému novorozence. Losos se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin a vitamínu B12. Navíc bylo zjištěno, že pomáhá předcházet poporodní depresi. Proto si týdně vychutnejte dvě porce lososa. Pokud je to možné, rozhodněte se pro volně žijící kus – ideálně pouze chlazený, ne mražený.

Hnědá rýže

Hnědá rýže pomůže udržet hladinu vaší energie a cukru v krvi. Navíc má oproti bílé rýži více vlákniny a jiných důležitých živin. Navyšuje produkci a kvalitu mateřského mléka. A co dalšího by se mělo dostat na váš nákupní seznam?

  • Borůvky: bohaté na antioxidanty ničící volné radikály, uhlohydráty zvyšují energii.
  • Špenát: pomáhá produkovat nové krevní buňky, podporuje tvorbu mléka
  • Mléko: obsažený vápník doplňuje vápník ztracený kojením.
  • Mandle: obsahují bílkoviny a vápník.
  • Fenykl: navyšuje laktaci, napomáhá trávení, zabraňuje vzniku koliky.




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat