Prostreno.cz

Rozlučte se s nevolností v autě. Jde to i bez léků

Seděli jste při všech cestách na školu v přírodě nebo na tábor v autobuse na předním sedadle mezi zástupci učitelského sboru, zatímco vaši spolužáci si na zadních sedadlech užívali chvíle bez pedagogického dozoru? A i dnes vás z každé delší cesty jímá hrůza, protože víte, že vám bude špatně? Ještě než sáhnete po lécích, vyzkoušejte některý z následujících tipů!

Kinetóza, jak se odborně nevolnosti v dopravních prostředcích nazývá, vlastně není žádná nemoc – vyvolává ji podráždění středního ucha (respektive centra pro rovnováhu) v důsledku zmatených signálů, které se dostávají do vašeho mozku. Na jednu stranu totiž díky očím zaznamenává, že se hýbete, na stranu druhou dostává i informace o tom, že vaše tělo je v klidu.

Nevolnost v dopravním prostředku není nic vzácného a výjimečného, trpí jí řada dětí i dospělých (někteří lidé z kinetózy „vyrostou“).

V lékárně jsou samozřejmě k dostání nejrůznější léky a doplňky, které vám mohou nevolnost pomoci překonat, pokud však chcete zkusit „nechemický“ způsob, jak se s kinetózou vyrovnat, máme pro vás několik tipů.

1. Dívejte se dopředu

Abyste svůj mozek tolik nemátli dvojími signály, snažte se dívat dopředu, nejlépe na nějaký vzdálenější bod na horizontu apod. Někomu pomáhá, když se na každou změnu směru nebo větší zatáčku „předpřipraví“. Jiní naopak dávají přednost „vyřazení“ zraku ze hry – tedy zavřeným očím a případnému spánku (ten je vůbec asi nejlepší – když spíte, nemůže vám být špatně; jenže v některých situacích se spát bohužel nedá). Rozhodně svůj zrak nezaměstnávejte nějakou jinou činností, například čtením, to nevolnost ještě zhoršuje.

2. Vyberte si místo

Pokud jedete autem, vyberte si pokud možno sedadlo spolujezdce. Právě z něho budete mít nejlepší výhled na cestu. To samé platí i pro autobus, snažte se sednout si co nejvíce dopředu. Ve vlaku v žádném případě neseďte zády ke směru jízdy (myslete na to například již při koupi místenky).

3. Čerstvý vzduch je důležitý

Kinetózu dokáže účinně zmírnit i přísun čerstvého vzduchu, proto je-li to možné, otevřete si při prvních příznacích okénko a nechte na sebe vzduch proudit. Vaši spolucestující sice možná nebudou nadšeni (zvláště když je venku teplota pod bodem mrazu), ale snažte se jim situaci vysvětlit – jistě budou raději chvíli snášet trochu průvanu, než abyste je pozvraceli… Cestujete-li delší dobu autem, dělejte pravidelné, krátké zastávky, během nichž se na chvíli projdete a nadýcháte čerstvého vzduchu. I to vám může výrazně ulehčit.

4. Nehladovte, ale ani se nepřejídejte

Řada lidí trpících kinetózou má tendenci před cestou celý den nejíst, ale takový postup může paradoxně nevolnost ještě zhoršit. Na druhou stranu – jídla tučná, silně kořeněná, mastná nebo v příliš velkých porcích vám také nepomohou. Dopřejte si před cestou raději něco lehkého, například salát a nějakou sušenku. Nezapomínejte ani na pitný režim.

5. První zázvorová pomoc

Zázvor je skvělým pomocníkem, pokud jde o nevolnost obecně, kinetózu nevyjímaje. Vybavte se proto na cestu zázvorovými bonbony či kandovaným zázvorem. Jeho nevýhodou však může být poměrně ostrá chuť, kvůli které jej mohou odmítat především děti.

6. Zkuste mátu

Pokud nejste (nebo vaše děti) milovníky zázvoru, vyzkoušejte mátu. I ona má při nevolnosti výrazné zklidňující účinky. Přibalte s sebou na cestu peprmintové bonbony nebo žvýkačky, usrkávejte mátový čaj. Pomoci vám může i aromaterapie – kápněte trochu mátového oleje na kapesníček a při známkách nevolnosti vůni inhalujte.

7. Nestresujte se

To se samozřejmě snáze řekne, než udělá, ale vyhnout se stresu z cesty vám může pomoci. Někdy je nám totiž špatně už jen ze strachu, že nám bude špatně. A to platí především u dětí. Jestliže se jim při minulé cestě udělalo zle, rozhodně jim tento incident nepřipomínejte, zbytečně byste je vystresovali. Pokud v dopravním prostředku zvrací, určitě je za to nekárejte, stačí, že na ně pravděpodobně budou zahlížet spolucestující. Vy naopak musíte zachovat klid a snažit se uklidnit i vašeho potomka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat