Prostreno.cz

Barva moči vypovídá o vašem zdraví

Pokud jsou oči oknem do duše, pak je vaše toaletní mísa oknem do zdraví. Jakou vidíte barvu moči, když se podíváte dovnitř? Jednotlivé odstíny jsou spojovány s různými nemocemi!

Všimli jste si, že většina lékařů vyžaduje v rámci zdravotních prohlídek vzorek moči? Je to proto, že moč odhaluje, co se děje uvnitř vašeho těla. Zkrátka a dobře, zápach, konzistence a barva moči jsou všudypřítomnými indikátory vaší pohody a zdravotního stavu. Je to jednoduché.

Moč „je vyrobena“ převážně z vody, nicméně obsahuje i další složky, jako je chlorid, sodík, draslík, kreatinin a další rozpuštěné ionty, stejně jako různé anorganické a organické sloučeniny. Jakákoli nerovnováha v těle může ovlivnit její barvu, konzistenci a již zmiňovaný zápach.

Udává se, že bledá nebo průhledná žlutá barva je známkou dobrého zdraví a správně hydratovaného těla. (Pigment, který dává moči svou charakteristickou žlutou barvu, je znám jako urochrom.) Takže, co všechno je vlastně v toaletní míse k vidění?

Zakalená a tmavá moč

Pokud je vaše moč zakalená nebo temná, může to signalizovat infekci močových cest nebo přítomnost ledvinových kamenů. V případě infekce bude mít moč silný čpavek, špinavý nebo dokonce mírně sladký zápach. (Bakterie způsobující infekci způsobují zápach jako vedlejší produkt.)

Pokud pocítíte příznaky, jako je nutkání močit častěji malé množství moči, bolest v dolní části břicha nebo pocity pálení, nechte se testovat na infekci močových cest.

Nutno také dodat, že přebytek některých minerálů, jako je vápník či fosfor, může způsobit bílou, mléčnou moč. Pěnící a šumící moč může znamenat, že máte nadbytek bílkovin ve vaší stravě - nebo problém s ledvinami. Pokud potíže přetrvávají, vyhledejte lékaře.

Červená moč

Jednou z jednoduchých příčin může být jídlo, které jste snědli o několik hodin dříve. Potraviny, jako je mrkev, ostružiny, řepa a rebarbora, mění barvu moči. Některé sloučeniny, které dodávají odstín těmto barevným potravinám, se močí vylučují, jakmile ledviny dokončí své zpracování. Pokud tomu tak je, vaše barva se vrátí k normálu během jednoho dne.

Pokud červená nebo růžová v moči přetrvává, není to dobré znamení. Může to signalizovat nádor v močovém měchýři nebo ledvinách, také ledvinové kameny, infekci či otravu rtutí. Místo toho, abyste se pokusili zjistit příčinu na vlastní pěst, radši se poraďte s lékařem.

Oranžová moč

Pokud má vaše moč světle oranžový odstín, naznačuje to mírnou dehydrataci. Jiné vedlejší příčiny zahrnují konzumaci mnoha potravin bohatých na beta-karoten, které se vylučují močí.

Doplňky a léky, jako je komplex vitaminu B a několik ředidel krve také mohou způsobit pomerančově žlutou moč.

Pokud se však setkáte s více fluorescenční oranžovou barvou, ve hře je něco špatného s játry nebo žlučovými cestami. Vysoká hladina bilirubinu způsobená zánětem jater, abnormalitami jaterních buněk nebo zablokováním žlučových cest může změnit barvu moči na oranžovou. Ve skutečnosti je pomerančová moč možným příznakem žloutenky. Pokud zároveň máte bledou stolici a žlutou kůži a oči, okamžitě navštivte svého lékaře.

Hnědá moč

Hnědá moč poukazuje na dietu nebo určité zdravotní problémy, například cirhózu jater nebo akutní hepatitidu. Hnědé zabarvení však také způsobuje nadměrná konzumace fazolí, rebarbory nebo aloe vera. Také svalové poškození způsobené extrémním cvičením může vést k vzácné nemoci nazvané rhabdomyolýza, která může vést k hnědé barvě moči.

Neonová nebo tmavě žlutá moč

Fluorescenční nebo tmavě žlutá moč není dobrým znamením. Zvlášť pokud je jantarová nebo medově zbarvená. Nemáte dostatek vody kvůli těžké dehydrataci nebo v důsledku určitých léků, doplňků nebo pilulek s vitamíny řady B. Zejména B12 způsobuje dramatickou změnu odstínu. Pokud nepoužíváte žádné léky, doplňky stravy nebo vitamíny, které mohou způsobit tmavě žlutou barvu, pak je hnědý odstín spojován s hemolytickou anémií a hepatitidou.

Zelená moč

Umělé barvení některých potravin a nápojů se podílí na zeleném odstínu moči. Řeč je třeba o zeleném pivě nebo černé lékořici. Ve vzácných případech může zelená moč naznačovat specifickou formu infekce, která může způsobit ledvinové kameny.

Modrá moč

Ačkoli to může znít divně, někteří lidé si mohou všimnout namodralého nádechu v moči. Je to však velmi vzácné. A důvod? Léky obsahující modré barvivo či vzácné genetické onemocnění známé jako hyperkalcémie (nadbytek vápníku v krvi).

Bezbarvá moč

Bezbarvá nebo absolutně průhledná moč může být známkou nadměrné hydratace, což pravděpodobně znamená, že pijete příliš mnoho vody. (Přebytek vody v těle může narušit rovnováhu elektrolytů.) V souvislosti s tímto průhledným odstínem se však hovoří i o diabetu.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat