Prostreno.cz

Změny po odstavení mléčných výrobků

Je jisté, že mnozí z nás velmi milují mléčné výrobky. Ale jsou pro tělo skutečně dobré? A co vlastně můžete očekávat, když je ze své stravy vypustíte?

Sýry, mléko, máslo, jogurty. Bez nich si někteří lidé nemohou svůj život ani představit. Na druhé straně však stojí ti, kteří mléčné výrobky a potažmo laktózu ze svého jídelníčku zcela vynechali – a nemohou si to vynachválit. Jaké výhody jim to přineslo?

Lepší pleť

Podle výzkumu americké lékařské fakulty Dartmouth Medical School mléko obsahuje testosteronové hormony, které mohou stimulovat olejové žlázy v kůži a přispívat tak ke vzniku akné. Říká se tedy, že pokud dojde k vysazení mléčných výrobků, měla by se pleť zlepšit i rozjasnit. Je to však individuální, a nelze se na něco takového spoléhat paušálně. Což ostatně platí i v případě výskytu ekzémů. Jedni přísahají na to, že se po vysazení mléčných výrobků jejich stav zlepšil, jiní tak optimističtí nejsou.

Ochrana proti nemocem

Švédští vědci zjistili, že pití více než jedné sklenice mléka denně může zdvojnásobit riziko vzniku rakoviny vaječníků. A výsledky výzkumu Harvardovy univerzity také nejsou příznivé. Podle tamních vědců více než dvě denní dávky mléka přispívají k rakovině prostaty, přičemž opět jsou na vině mléčné hormony.

Výzkumníci zároveň poukazují i na galaktózu, což je jednoduchý cukr v mléce, u něhož bylo prokázáno, že vyvolává oxidační stres.

Funkčnější zažívání

Ano, snižování konzumace mléčných výrobků se obecně doporučuje lidem, kteří trpí na střevní a zažívací problémy. Co je na tom pravdy?

„Osobně jsem udělala takový malý experiment. Rozhodla jsem se, že na měsíc vynechám všechny mléčné výrobky,“ popisuje čtenářka Renáta s tím, že se tak rozhodla na základě svých zdravotních potíží. „Často mě bolelo mě břicho a trpěla jsem nadýmáním. Vůbec to nebylo příjemné,“ dál popisuje Renáta a dodává, že jí měsíční kúra bez mléka hodně pomohla.

„Už asi po týdnu byly znát změny. Teď už neznám nic z toho, co mě ještě donedávna trápilo. Tedy pokud nezhřeším. Tuhle jsem si dala pořádný kus sýra a trpěla jsem křečemi celou noc,“ krčí rameny čtenářka, pro kterou vynechání mléčných výrobků není věci etiky, ale osobního pohodlí. Pochopitelně se ale objevují i názory, že „mléko patří mláďatům zvířat, ne lidem“.

Jen si tak občas zobnout

Pokud i vy koketujete s myšlenkou, že byste mléčné výrobky odbourali, věřte, že někdy stačí jen snížit jejich množství a tělo začne pozitivně reagovat. A co se stane, když se jich vzdáte úplně? Někteří odborníci varují, že vápník, v mléčných výrobcích obsažený, patří k nejlepší prevenci proti zlomeninám. Vynecháte-li ho, můžete být „křehcí jako papír“. Proto je nutné hledat jeho jiné zdroje. K těm patří třeba brokolice, špenát, tofu nebo sardinky. A je tu ještě jedna věc, kterou si mnozí neuvědomují.

Když vynecháte mléčné výrobky, můžete ze své stravy nevědomky odstranit i něco jiného: probiotika. Tyto zdravé bakterie, které se běžně vyskytují v jogurtu a měkkých sýrech, jsou spojeny s řadou výhod, včetně dobré průchodnosti střev a změkčení stolice. Naštěstí se za probiotické potraviny považuje zelí, okurka nebo tempech. Možnost volby tedy existuje.

Zdroj: https://www.smh.com.au/national/the-milk-of-human-unkindness-20070517-gdq5rd.html, https://escholarship.org/uc/item/77b9s0z8






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat