Prostreno.cz

Liči: Čínské exotické ovoce podpoří trávení i imunitu

Liči původem pochází z Číny, kde se konzumuje již po řadu let a bývá tradičně součástí dezertů. Liči bylo kdysi považované za velkou pochoutku císařského dvora. Vyniká nejen svou specifickou chutí, ale také svými benefity prospěšné pro zdraví.

Liči se často používá k aromatizaci koktejlů a pokrmů kvůli své jedinečné vůni, která se ztrácí, pokud není konzumováno čerstvé. Ovoce je nejčastěji používáno při přípravě dezertů. V našich končinách je velmi oblíbená i konzumace samotných plodů.

Co obsahuje?

Liči čínské plné vitaminů, minerálů a živin, obsahuje vitamin C, vitamin B6, niacin, riboflavin, měď, draslík, fosfor, hořčík a mangan. Liči je navíc skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a také dobrým zdrojem proantokyanidinů a polyfenolických sloučenin. Poznejte všechny přínosy těchto exotických plodů.

Podporuje trávení

Významné množství vlákniny v liči, jako u většiny ovoce a zeleniny, přidává stolici na objemu a tím napomáhá peristaltice střev a zvyšuje absorpci živin do organismu. Pravidelný přísun vlákniny eliminuje riziko zácpy, průjmu a také snižuje riziko gastrointestinální poruchy.

Zvyšuje imunitu

Snad nejvýznamnější živinou v liči je vitamin C a toto ovoce má více než 100 % denní potřeby kyseliny askorbové již v jediné porci. To znamená, že váš imunitní systém získá významnou podporu, protože vitamin C je hlavní antioxidační sloučenina a je známo, že stimuluje aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavní obrannou linií imunitního systému těla.

Snižuje riziko rakoviny

Polyfenolické sloučeniny a proantokyanidiny, které se nacházejí v liči, jsou ve skutečnosti ještě silnější než vitamin C při neutralizaci volných radikálů a při ochraně těla před různými nemocemi. Volné radikály jsou škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit rakovinu, srdeční onemocnění, kognitivní poruchy a mají na svědomí i předčasné stárnutí. Tyto exotické plody hrají klíčovou roli v prevenci celé řady onemocnění.

Reguluje krevní tlak

Liči díky obsahuju draslíku, napomáhá tělu udržovat rovnováhu tekutin. Navíc je draslík považován za účinný vazodilatátor, což znamená, že reguluje zúžení krevních cév a tepen, čímž se sníží celkové napětí kardiovaskulárního systému. Navíc přítomná měď přispívá k lepší cirkulaci krve a tím i ke zlepšení celého krevního oběhu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat