Prostreno.cz

Zdravotní přínosy řasy kombu, přezdívané taky mořská zelenina

Jak si posílit imunitní systém, získat celou řadu prospěšných látek a ještě nakopnout paměť i myšlení? To je otázka, na níž existuje snadná odpověď. Zařaďte do svého jídelníčku mořskou řasu, která vám prospěje od hlavy až k patě!

Hlubokomořská řasa kombu je velice populární v Koreji, v některých částech Číny a také v Japonsku, kde je základní složkou tradičního pokrmu nazývaného „dashi“ (instantní rybí vývar používaný jako základ mnoha jídel). Tato „mořská zelenina“ je nabitá vitaminy, minerály i zdravotními benefity. Takže pokud si najde cestu i na váš stůl, můžete z ní vytěžit nemalé klady. U nás se kombu neboli kelp dá běžně sehnat v sušené formě a jako koření se hodí při přípravě luštěnin, polévek či zeleniny. Co všechno z této unikátní suroviny získáte?

Skvěle fungující trávení

Vzhledem k tomu, že v kombu se skrývá velké množství vlákniny, pomáhá zlepšovat trávicí proces a umožňuje tělu absorbovat více živin přítomných v jídle. Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus, působí jako prevence proti nadýmání a díky obsaženým látkám odvádí z těla škodliviny.

Ochrana proti osteoporóze

Kelp se může pochlubit vysokým podílem vlákniny, tudíž platí za spolehlivého bojovníka proti osteoporóze. Je také potravinou, kterou byste měli pravidelně konzumovat, pokud toužíte po perleťově bílých, zdravých a silných zubech.

Zlepšení kondice štítné žlázy

Mořská řasa je fenomenální zásobárnou jódu, který vaše štítná žláza přímo vyžaduje k bezproblémovému „provozu“. Jelikož je právě ona jedním z nejdůležitějších orgánů, neboť má pod palcem mnoho probíhajících procesů v těle, měli bychom si ji předcházet. A proč ne zrovna touto blahodárnou surovinou?

Posílení imunity, které je v zimě potřeba

Chcete-li si pojistit příjem vitaminu C, jež je klíčový pro posílení imunitního systému, vsaďte na kombu. Jeho množstvím je totiž doslova napěchován! „Céčko“ je však také silným antioxidantem, takže zpomaluje stárnutí a snižuje pravděpodobnost rakoviny. Alespoň podle vědců, kteří k tomuto závěru došli na základě četných studií.

Zdokonalení mozkových činností

Z řasy kombu se dá připravit i čaj, jehož pravidelné dávky zvyšují kvalitu krve a regenerují nervový systém. Přírodní složky nacházející se v tomto pokladu prospívají mozkovým funkcím, zlepšují dlouhodobou paměť a pomáhají jasnému myšlení. Nutno dodat, že také uklidňují i pocuchané nervy, což před příchodem Vánoc vůbec není na škodu…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat