Prostreno.cz

Potraviny, které byste měli jíst každý den. Nechybí ani čokoláda

V chladných měsících je naše tělo nejzranitelnější a odolává mnoha vnějším vlivů, které můžeme kladně i záporně ovlivnit stravou. Právě strava je nejdůležitějším motorem našeho organismu, a pokud mu dodáte vše potřebné, můžete se letos vyhnout únavě i oslabení imunity. Tyhle superpotraviny letos rozhodně nevynechávejte.

Slovo superpotraviny může znít poněkud exoticky, ale už i u nás se velmi dobře ujalo a takzvaných superpotravin stále přibývá. Máme pro vás několik tuzemských i exotických potravin, které by obzvlášť v tomto chladném období neměli na vašem stole chybět. A mysleli jsme na všechno i na mlsání.

Ovesné vločky

Začneme rovnou u snídaně, takovou ranní vzpruhu vám zaručí miska ovesných vloček s jogurtem, ovocem, případně i lžičkou medu. Základem zdravého organismu, jsou zdravá střeva a právě vločky dodají tělu potřebnou vlákninu, která vás nejen zasytí v dopoledních hodinách, ale také podpoří zažívání a trávení. Hlavně tuto svačinku si hravě připravíte jak doma, tak i v kanceláři. Na nedostatek času se nevymluvíte.

Kvalitní živočišné bílkoviny

K dopolední svačince se hodí například vajíčko, či kvalitní šunka s vysokým podílem masa. K obědu se pak pohlídněte například po drůbežím mase, případně kvalitním hovězím, ale ne příliš často. Na předních příčkách samozřejmě bodují ryby, které jsou bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Mezi takové top ryby patří losos, tuňák, sardinky, ale i dostupnější pstruh či makrela si nevedou vůbec špatně. Kvalitní bílkoviny hrají důležitou roli v metabolismu, stavbě buněk a vůbec ve většině procesů v našem těle. Nemusíte se masa a spol. přejídat, ale vyplatí se ho neignorovat.

Červená řepa

Pokud budete vybírat přílohu či zeleninový salát nepřehlížejte červenou řepu. Červená představuje totiž důležitý zdroj kyseliny listové, železa a spousty antioxidantů. Zapomeňte na noční můru v podobě nakládané řepy nevalné chuti, jak jste ji poznali ve školní jídelně. Receptů, jak tuhle pochoutku zužitkovat, je spousta. A uvidíte, že nejen vás imunitní systém, ale také vaše chuťové buňky budou spokojené.

Avokádo

Hlavní zástupce exotických superpotravin je beze sporu avokádo. Toto ovoce si i v našich končích našlo své místo a je k dostání v každém větším obchodě. Avokádo je plné vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale především je zdrojem důležitých tuků a aminokyselin. Kromě toho má prokazatelně zklidňující efekt, takže si na vás předvánoční stres jen tak nepřijde a o oslabení imunity ani nemluvě.

Zázvorový kořen

Nic proti kávě a sáčkovému čaji, ale co takhle změna se zázvorovým nápojem, který nejen zahřeje, ale také posílí imunitu? Zázvor má silné protizánětlivé účinky a hraje velkou roli v prevenci proti nachlazení, chřipce, rýmě i kašli. Ze zázvoru si můžete snadno připravit teplý i studený nápoj, nebo ho začlenit při vaření, uplatníte ho například v receptech z indické kuchyně.

Čokoláda

A na závěr slíbené mlsání. Ale pozor když mluvíme o čokoládě, tohle platí jen pro tu s vysokým obsahem kakaa.  Čokoláda patří mezi jedny z nejlepších antioxidantů, které můžeme našemu tělu dodat. Mimo jiné obsahuje také železo a hořčík. A to ani nemluvě o jejím vlivu na naši dobrou náladu. U čokolády si hlavně hlídejte množství, tady platí všeho s mírou, takže opravdu jen pár kostiček.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat