Prostreno.cz

Je vám špatně při sledování monitoru. Možná trpíte pohybovou nemocí

Je naprosto normální, že mnoho lidí trpí nevolností nebo bolestí hlavy během jízdy autem, či po několikahodinovém sledování počítačového monitoru. Co se ale děje, pokud je vám špatně hned po několika minutách v autě nebo v kanceláři?

Sledujete okolní krajinu, pracujete na počítači. Náhle se dostavuje pocit, který by se dal nazvat žaludkem na vodě. Také přichází bolest hlavy. Co to znamená? Tyhle příznaky mohou signalizovat syndrom SEE, který je známý také jako neuro-oční vestibulární dysfunkce neboli NOVD. Způsob, jakým se projevuje, je zjevný. Když vidíte něco, co se pohybuje, přichází pocit nevolnosti.

Podle mnoha odborníků na oční záležitosti tímto syndromem trpí miliony lidí, kteří svůj problém nějak extra neřeší. Zkrátka ho nepovažují za důležitý. A to, i když je vše spojené s vizuální dysfunkcí. Tak zvaná pohybová nemoc, jak se této nepříjemnosti někdy říká, má své specifické znaky. Znáte všechna výstražná znamení?

Auto vám nedělá dobře

Máte závratě, nebo se potýkáte se silnými bolestmi hlavy, a to ihned po pár minutách jízdy v autě. Dokonce, i když je cesta rovná a jízda pomalá, necítíte se dobře. Inu, běžné to není…

Nemůžete si číst v pohybujícím se autě

Na klín si dáte tablet, oči sklopíte dolů a je to tady – nevolnost nebo únava. Bohužel, i vy pravděpodobně trpíte pohybovou nemocí.

Při nočním řízení vám všechno splývá

Kde je silnice a kde krajnice? Řízení v noci je pro člověka se syndromem SEE opravdu náročné. Všechno mu to totiž splývá, neví, kde silnice začíná a končí, takže se cítí nepříjemně, potažmo ve stresu.

Cítíte závrať i u počítače nebo chytrého telefonu

Je zřejmé, že není normální, abys vás rozbolela hlava jen pár minut poté, co jste si do ruky vzali telefon, nebo se posadili před počítač.

Nemůžete sedět blízko obrazovky nebo plátna

Považujete za svůj zvyk, že si rezervujete místa v zadní části kina, protože vepředu vás to tak nějak unavuje a vyčerpává? Sledování toho, co se děje na plátně, nebo třeba na televizní obrazovce je tak náročné! Ano, pro toho, kdo trpí pohybovou nemocí. Mimochodem, na filmy ve 3D v tomhle případě radši zapomeňte…

V davu se doslova ztrácíte

Pohybový syndrom se mimo jiné projevuje i tak, že jste doslova bezradní a ztracení, pokud se nacházíte třeba uprostřed „kotle“ kdesi na koncertě. Davy lidí pro vás znamenají problém.

Jste nesmírně citliví na světlo

Jestli přehnaně reagujete na přímé světlo, je načase navštívit očního specialistu, který bude schopen zjistit, zda se skutečně jedná o syndrom SEE. Nebo minimálně nosit sluneční brýle i během zataženého dne.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat