Prostreno.cz

Suchá kůže či nadváha. Jezte častěji pistácie

Taky máte rádi charakteristickou chuť pistácií? Dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Hodí se pro dietu, pleť i sexuální zdraví!

Pistácie se považují za jedny z nejstarších jedlých oříšků, které mají původ v Asii, zejména v Íránu a Iráku. Mezi zajímavosti patří informace, že pistáciový strom musí být 10 až 12 let starý, aby mohl poskytnout první plod. Čekání se však zatraceně vyplatí. Pistácie se totiž mohou pochlubit velkým množstvím živin, které udržují lidský organismus v kondici. Nevěříte?

Obsahují uhlohydráty, bílkoviny, aminokyseliny, tuky a vlákninu. Jsou bohaté na minerály, jako je fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, měď, sodík a selen. Zároveň poskytují základní vitamíny – vitamin A, K, C, E, B6, thiamin, riboflavin, niacin, folát neboli kyselinu listovou, také kyselinu pantotenovou a betain.

Podle studií pistácie mají nižší obsah kalorií v porovnání s ostatními ořechy a sušeným ovocem, jako jsou kešu ořechy, vlašské ořechy, mandle, pekanové či lískové ořechy, nebo třeba kaštany. Nikdo se jim tedy nemusí vyhýbat. I pro vás udělají mnoho dobrého!

Zdravé srdce

Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace pistácií může snížit hladinu špatného cholesterolu v těle. Antioxidanty, fytosteroly a nenasycené mastné kyseliny (jak polynenasycené, tak i mononenasycené) jsou skvělé pro podporu zdravého srdce.

Optimální tělesná hmotnost

Pistácie s nízkým obsahem kalorií a nasycených tuků, ale s vysokým obsahem bílkovin, patří k dokonalým spojencům při snižování hmotnosti.

Hydratovaná pleť

Tyhle doslova kouzelné oříšky také pomáhají při odstraňování suchosti kůže. V tomto aspektu hraje hlavní úlohu nasycený tuk. Každý den si trochu dejte, na obličeji to bude znát!

Přísun vlákniny

Ne, pistácie se rozhodně nemají za co stydět. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá při hladkém trávení. Díky nim zažívací ústrojí optimálně funguje.

Afrodiziakální vlastnosti

Podle výzkumu z roku 2011 pistácie významně ovlivňují sexuální vitalitu u mužů. Daná studie prokázala, že u těch mužů, kteří měli denně po dobu tří týdnů denní příjem asi 100 gramů pistácií, došlo ke zlepšení erektilní funkce přibližně o 50 procent. (To bylo potvrzeno ultrazvukovým vyšetřením, které zaznamenalo průtok krve v penisu.)

Antioxidační vlastnosti

Dokonce i skořápky pistácií obsahují značné množství antioxidantů. Výzkumníci z univerzity Tarbiat Modarres v Teheránu tyhle antioxidanty dokázali úspěšně identifikovat a extrahovat. (Antioxidanty neutralizují volné radikály, které se tvoří v těle po buněčném metabolismu a mohou způsobit onemocnění, jako je rakovina a srdeční onemocnění.)

Obrana proti diabetu

Jedním z konečných zdravotních přínosů pistácií je, že fungují při kontrole diabetu 2. typu. U lidí jím trpících vytvářejí cukry nevhodné vazby s bílkovinami a činí je nepoužitelnými. Tento proces je známý jako glykace. Antioxidanty přítomné v pistáciích pomáhají snižovat proces glykace a tím cukrovku potírají.

Absorpce železa

Pistácie mají vysoký obsah mědi, což pomáhá při vyšším vstřebávání železa do těla. Hrst oříšků denně tak bojuje proti anémii.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat