Prostreno.cz

Jak se zbavit bakterií a mít krásné vlasy i pleť. Využijte sezamová semínka

Plesová a společenská sezona je náročná na tepelnou úpravu vlasů. Jak napravit škody způsobené žehličkou na vlasy a fénem? Přidejte na svůj jídelníček sezamová semínka!

Sezam indický (Sesamum indicum) je dvouděložná rostlina z čeledi sezamovitých. Jeho semínka jsou považována za nejstarší plodinu olejniny na světě a jsou pěstována již více než 3 500 let. Samotná semena jsou velmi malá: pouze 3 až 4 mm dlouhá a 2 mm široká, přesto se jich každoročně produkuje asi 3,85 milionu tun. Z jakého důvodu?

Obsahují vitaminy, minerály, přírodní oleje a organické sloučeniny, které se skládají z vápníku, železa, hořčíku, fosforu, manganu, mědi, zinku, vlákniny, tiaminu, vitaminu B6 a bílkovin. Tenhle koktejl zdraví působí na zdraví i krásu. Nevěříte?

Snížení hypertenze

Přírodní oleje sezamových semen jsou spojovány se snížením hypertenze. Podle výzkumných studií pozitivně působí na kardiovaskulární systém a pomáhají předcházet různým srdečním stavům.

Díky široké škále nezbytných vitaminů a minerálů v sezamových semenech není překvapením, že jejich konzumaci odborníci doporučují i jako prevenci proti rakovině. Je to zvlášť kvůli silným anti-karcinogenním účinkům hořčíku. Sezamová semínka také obsahují fytát, neobvyklou sloučeninu zabraňující rakovině, která funguje jako antioxidant, snižuje účinky volných radikálů a působí proti bakteriím.

Zdraví kostí

Účinné množství základních minerálů, jako je zinek, vápník a fosfor, které se nacházejí v sezamových semenech, může být velkým přínosem pro zdraví kostí. Tyto minerály jsou nedílnou součástí při vytváření nové kostní hmoty a při posilování a opravě kostí, které mohou být oslabeny zraněním nebo nástupem vyčerpávajících stavů (jako je třeba osteoporóza).

Funkční trávení

Dejte si sezamová semínka do salátu nebo polévky, nebo je opražte na pánvi či upečte v troubě a posypte trochou soli. Obsahují totiž i velké množství vlákniny, která je dobrá pro zdravé trávení, neboť rozšiřuje pohyby střev a pomáhá jim pohybovat se v zažívacím traktu. Tato aktivita může vyřešit zácpu i průjem.

Zmírnění zánětů

Vysoký obsah mědi v sezamových semenech má řadu cenných funkcí, včetně snížení zánětu kloubů, kostí a svalů. Kromě toho je měď nezbytným minerálem pro posílení krevních cév.

Zlepšení ústního zdraví

Mezi nejvýznamnější účinky sezamových semen patří jejich silné účinky v souvislosti s orálním zdravím. Vykazují totiž antibakteriální a adstringentní účinky. Stačí žvýkat a užívat si jejich výhody.

Péče o pokožku a vlasy

Jak již bylo zmíněno, sezamová semena obsahují velké množství zinku, což je životně důležitá složka tvorby kolagenu, která posiluje svalovou tkáň, vlasy a kůži. Ukázalo se také, že sezamový olej působí proti známkám předčasného stárnutí, hloubkově čistí pokožku, hydratuje ji a dodává zdravý vzhled. A dobře dělá právě i vlasům, které jsou po jeho aplikace měkké, hebké a lesklé.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat