Prostreno.cz

Tukové onemocnění jater. Hrozí možná i vám

Mít tuk v játrech je naprosto normální. Odborníci však apelují, že pokud je 5 až 10 procent celkové hmotnosti jater tvořeno tukem, nevěstí to nic dobrého. Pomůže dieta?

Tukové onemocnění jater. Zní to hrozně. Jak k něčemu takovému člověk přijde? Na vině je především přílišná konzumace alkoholu. Toto onemocnění se však může objevit i v případě, že alkohol vůbec nepijete, nebo jste jeho opojné chuti podlehli pouze krátkodobě. Koneckonců, i těhotná žena může trpět tuky v játrech, i když v tomto případě se jedná o vzácný výskyt.

Nečekaná přepadovka

Jak již bylo naznačeno, existují dva druhy tukového onemocnění jater – alkoholické jaterní onemocnění neboli ALD a nealkoholické tukové jaterní onemocnění (NAFLD). Každá z variant je způsobena různými faktory. Také mají tendenci přicházet s odlišnými příznaky. V každém případě neexistuje žádná specifická léčba tohoto problému, nicméně vhodná je změna stravovacích návyků – to primárně.

Alkoholické onemocnění jater, jak název jasně naznačuje, je způsobený nadměrnou konzumací alkoholu. Odborníci však tvrdí, že roli ve vývoji této nemoci hraje i genetika, obezita, hepatitida C a nadměrné množství železa v těle.

A zase ty problémy s váhou

Na straně druhé je nealkoholické tukové jaterní onemocnění způsobeno jinými faktory, než je sklenička něčeho ostřejšího. Lékaři si vlastně nejsou jisti, proč se něco takového děje, nicméně jsou schopni poukázat na některé rizikové faktory, mezi které patří obezita, ale i diabetes 2. typu, vysoká hladina cholesterolu, či dokonce střední věk.

Kapička jen na Silvestra – radši

Někteří lékaři také tvrdí, že na vině je podvýživa, rychlý úbytek hmotnosti a autoimunitní onemocnění. V tom aby se čert vyznal! Vlastně můžete trpět na tukové onemocnění jater, ale zatím o tom nevíte. Příznaky totiž nejprve nejsou vůbec žádné. Nevolnost, slabost, únava či ztráta chuti k jídlu se objevuje až posléze. Někteří pacienti udávají i problém se soustředěním. Jenže kdo by právě tohle spojoval s játry? Vždy jsou proto důležité pravidelné preventivní prohlídky a hlavně posouzení lékařem. Ten pravděpodobně při potvrzení diagnózy zvolí dietu. Jakou? Hned poté, co vynecháte alkohol, soustřeďte se na obsah své lednice a spíže.

Konec sladkostem a tukům

K nejlepším zdrojům energie, které je vhodné do své stravy zahrnout, patří brambory, luštěniny, kukuřice a divoká rýže. Zároveň je vhodné držet se dál od rafinovaných sacharidů a cukrů. Spotřeba potravin a nápojů obsahujících rafinované cukry není vhodná pro nikoho, kdo  onemocněním jater trpí. (Odstranění rafinovaných cukrů může pomoci kontrolovat rezistenci na inzulin a obezitu.) A co dalšího vzít v potaz, pokud vaše játra nejsou v kondici?

Zvyšte příjem potravin s vysokým obsahem vlákniny. Ovoce, zelenina, celá zrna a ořechy patří k dobrým zdrojům, které vám pomohou spravovat hladinu cukru a cholesterolu. Také volte zdravé formy tuků, jako jsou ryby, ořechy, semena, avokádo a rostlinné oleje. Omezte margarín, máslo, sýry a tučná masa. Vaše játra vám poděkují.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat