Prostreno.cz

Na vysoký krevní tlak prý platí dobrovolné práce

Vysoký krevní tlak je masivně rozšířená civilizační choroba, kterou odborníci nazývají tichým zabijákem. Trpíte jí i vy? Pak musíte vědět, jak svůj krevní tlak dostat pod kontrolu – bez léků.

Jak se pozná vysoký krevní tlak? Pokud vás trápí bolesti hlavy, závratě, hučení v uších, krvácení z nosu, nespavost, bušení srdce, bolesti na hrudi, celková únava, nadměrné pocení, otoky kotníků, poruchy vidění či dušnost, je důvod k obavám. Pravděpodobně trpíte vysokým krevním tlakem. Ten lze přitom řídit několika způsoby.

Kromě užívání léků předepsaných odborníkem na srdeční činnost se osvědčuje konzumace jídel snižujících hladinu cholesterolu. Ovoce a zelenina bohatá na vlákninu a antioxidanty, stejně jako ryby nabité zdravými mastnými kyselinami, pomáhají vysoký krevní tlak krotit. Stejně jako kardiovaskulární cvičení. Udává se, že 20 až 60 minut pohybu denně (alespoň 5krát týdně) účinně drží krevní tlak na normální úrovni. Víte ale, že zabírá i to, když pomáháte druhým? No vážně!

Pomohu sobě i tobě

Na něco takového přišli výzkumníci z univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu, kteří po celé čtyři roky sledovali 1 164 účastníků ve věku 51 až 90 let. Po zahájení experimentu měli všichni zúčastnění normální krevní tlak. O čtyři roky později výzkumníci zjistili, že ti, kteří se věnovali dobrovolnické práci v rozmezí až 200 hodin ročně, vykazovali o 40 % nižší pravděpodobnost, že budou trpět vysokým krevním tlakem. To se prý rozhodně nedalo tvrdit o ostatních, kterí se těchto dobrovolnických prací nezúčastnili. Jak si to vědci vysvětlují?

Soucit, ochota i láska. Zázrak?

Jednou z možných variant tohoto překvapivého výsledku je, že nastavení pomocné ruky dělá člověka šťastným, což může mít příznivý dopad na zdraví. Na druhou stranu není pravděpodobné, že někdo, kdo se zdrží aktivit, které přispívají k podpoře lidských vztahů, trpí nemocemi, které zahrnují duchovní, duševní a emoční aspekty. Ví se jen to, že dobrovolnické práce pomáhají udržet krevní tlak v normálu. Možná tato možnost stojí za zvážení.

Dokonce nemusíte být součástí organizace jen proto, abyste se v tomto směru angažovali. Některé dobré příklady zahrnují výuku dítěte či pomoc starším osobám, které nejsou soběstačné. Možností, jak pomáhat, existuje nespočet, tak třeba nějakou z nich využijete pro dobro své i druhých.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat