Prostreno.cz

Dejte si na talíř bulgur. Kosti ho milují a špeky nenávidí

Má chuť po oříšcích a dá se použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel či jako zavářka do polévky. Bulgur si stále získává nová a nová srdce i žaludky. A není divu. Kosti ho milují a špeky nenávidí!

Za bulgur se považuje předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů. Je překvapivě výživná a má řadu přínosů pro zdraví, včetně schopnosti zlepšit trávení, stimulovat růst a vývoj, podporovat krevní oběh, navodit klidný spánek či chránit imunitní systém.

Některé z klíčových složek bulguru, mezi které patří vysoké hladiny železa, hořčíku, draslíku, zinku, niacinu, mědi, fosforu, manganu, vlákniny a dietní bílkoviny, vychvalují zvlášť lidé s dietou. Bulgur je totiž nejen pro ně velmi vhodný. Ostatně, posuďte sami.

Zlepšuje trávení

Vysoká hladina vlákniny přispívá ke stimulaci trávicích procesů v těle a k prevenci určitých stavů, jako je zácpa, nadýmání, křeče a poruchy trávení. Vláknina také zlepšuje účinnost absorpce živin ve střevě a eliminuje přebytky omega-6 mastných kyselin nahromaděných v tepnách.

Hodí se pro diabetiky

Složitějšími sacharidy a jednoduchými cukry je bulgur schopný den po dni zlepšovat hladinu cukru v krvi. Jíst by ho tedy měli také osoby s diabetem.

Staví silné kosti

Komplexní profil minerálů, který lze právě v bulguru nalézt, je důležitý pro mnoho různých orgánových systémů, hodí se však i pro zlepšení síly kostí. Jak stárneme, minerální hustota kostí přirozeně klesá, takže potřebujeme dostatečné množství fosforu, manganu a železa, aby naše kosti byly zdravé a bránily se osteoporóze. Bulgur těchto látek poskytuje dostatek. Takže, co bude dnes k obědu?

Chrání srdce

Vedle účinků vlákniny na tvorbu cholesterolu v srdci může bulgur pomoci kardiovaskulárnímu zdraví i jinými způsoby. Díky významnému množství draslíku snižuje napětí v cévách a krotí krevní tlak. Burgur je zkrátka moudrou dietní volbou, která může udržovat hypertenzi pod kontrolou.

Posiluje imunitu

Široká škála vitaminů a minerálů pochopitelně ovlivňuje imunitní systém. Zvlášť zinek byl výzkumníky spojen se silnější imunitní odpovědí v těle - a právě bulgur má tohoto minerálu dostatek. Tak co, už jste na něj změnili názor? Pokud ne, možná si zamilujete jeho nízkokalorickou povahu.

Ztráta váhy

Nejen, že vysoký obsah vlákniny v bulguru způsobuje pocit sytosti, čím se zabraňuje přejídání, ale v každé porci je jen velmi málo tuku. Tohle jste chtěli slyšet? Burgur zároveň zabraňuje chronickým onemocněním, podporuje růst tkání a buněk, urychluje rekonvalescenci po nemoci a napomáhá klidnějšímu spánku, neboť obsahuje významné množství hořčíku. Ti, kteří trpí nespavostí a jinými poruchami spánku, by jej měli zařadit do své stravy – aspoň na několik týdnů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat