Prostreno.cz

Poznejte všechny zdravotní přínosy kávy

Káva je velmi často diskutovaným nápojem, má své příznivce i odpůrce. Bylo vypracováno nespočet vědeckých studií, které se zaměřovaly na tento nápoj, a také potvrdily spoustu pozitivních účinků. Pokud patříte mezi příznivce kávy, tak vás tyto informace jistě potěší. Možná ani netušíte, čím vším nás káva obohacuje.

Kromě faktu, že jde o skvělý nápoj, bez kterého si spoustu z nás nedokáže ani představit den, je káva ve skutečnosti velmi zdravá. Podívejte se na skutečné, věděcky ověřené přínosy kávy.

Dodá energii a podpoří mozek

Káva zvyšuje energetickou hladinu organismu, a dokonce vás může učinit o něco chytřejšími. Její účinná složka, kofein, je přírodní stimulant, zmírňuje pocity únavy, a navíc zlepšuje mozkové funkce, včetně nálady, paměti, ostražitosti, bdělosti a dalších kognitivních funkcí obecně.

Oblíbený spalovač tuků

Kofein je jednou z nejoblíbenějších přísad v potravinových doplňcích na spalování tuků. Proč? Jednoduše proto, že kofein je přirozená látka, která vám může skutečně pomoci spalovat tuky. Kofein dokáže zvýšit činnost metabolismu až o 11 %. Tato dávka se však časem u pravidelných konzumentů tohoto nápoje snižuje.

Plná živin

Kávová zrna jsou bohatá na základní živiny, ale jakmile zrno vaříte, značné množství těchto cenných látek ztratí. Přesto však v kávovém zrnku zůstává dostatek základních živin. Pro představu jeden šálek obsahuje přibližně 11 % vitaminu B2, 6 % vitaminu B5 a 3 % manganu a draslíku z doporučeného denního příjmu. V neposlední řadě obsahuje také hořčík a niacin.

Zmírňuje riziko diabetu 2. typu

Jedním z mnoha zdravotních problémů, který postihuje miliony lidí, je diabetes 2. typu. Naštěstí pro milovníky kávy studie ukazují, že pravidelné pití kávy může snížit riziko vzniku diabetu 2. typu až o 50 %. Tak to je rozhodně dobrá zpráva.

Zmírňuje riziko demence a Alzheimerovy choroby

Zatímco Alzheimerova choroba je známá nevyléčitelná degenerativní nemoc, pravidelné pití kávy může předcházet tomuto onemocnění. Podle vědců kombinace kávy, správné životosprávy a pravidelného pohybu může snížit riziko Alzheimerovy choroby a demence až o 65 %.

Předchází depresi

Po kávě zkrátka budete šťastnější. Značná část populace trpí klinickou depresí či duševní poruchou, která způsobuje, že osoba je příliš nešťastná, což může někdy vést až k sebevraždě. Harvardská studie uvádí, že ženy, které konzumují nejméně 4 šálky kávy denně, snížily četnost depresivních stavů o 20 %.

Plná antioxidantů

Káva má vysokou hladinu antioxidantů, které přispívají k regeneraci buněk a eliminují volné radikály. Překvapivě (nebo ne překvapivě), v dnešní době je pro některé jedince často káva právě tím hlavním zdrojem antioxidantů z důvodu minimální konzumace ovoce a zeleniny.

Snižuje riziko rakoviny

Káva pomáhá snížit riziko některých typů rakoviny. Kávový nápoj vám nejen dodá energii, ale také vás může chránit před některými druhy zhoubných nádorů. Z vědecké studie vyplývá, že lidé, kteří pili nejméně 4 šálky kávy denně, snížili riziko rakoviny tlustého střeva až o 15 %.

Pramen mládí

A na závěr to nejlepší. Káva podporuje dlouhověkost! S mnoha zdravotními přínosy kávy je již nesporné, že nám tento lahodný nápoj pomáhá k dosažení vysokého věku a snižuje riziko předčasného úmrtí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat