Prostreno.cz

Proč v obchodě sáhnout po sušených meruňkách

Meruňka patří mezi velmi známé a rozšířené ovoce, které je napěchované vlákninou. Pomáhá vyčistit tělo od nežádoucích látek, jako jsou toxiny a volné radikály. To však není to jediné, co je na ní sympatické. Odneste si z obchodu aspoň jeden balíček sušených meruněk, neprohloupíte!

Meruňka podporuje pohyby střev, proto zabraňuje zácpě. Podle organických skutečností má vláknina v ní obsažená laxativní vlastnosti, což znamená, že změkčuje stolici. Je pak snadnější vyloučit ji ven z těla. Vláknina zároveň aktivuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv, které podporují absorpci živin a rozklad potravy, tedy vlastně udržuje v chodu celý trávicí proces. To se hodí nejen o chuťově vydatných Vánocích…

Minerální draslík

Mezi další benefity, které meruňky mohou nabídnout, je minerální draslík. Interakce mezi draslíkem a sodíkem umožňuje regulaci vody uvnitř i vně buněk, což umožňuje plynulý impulsní přenos z neuronů nebo nervových buněk. Kromě funkce v roztoku sodíku a draslíku má minerální draslík zásadní význam pro svalovou kontrakci.

Bez něj se svaly cítí slabé, což člověka omezuje ve výkonu a pohybu. Navíc je draslík důležitý i při regulaci krevního tlaku. Snížená hladina v těle přispívá ke vzniku hypertenze, která může vést k dalším kardiovaskulárním poruchám, jako je ateroskleróza, onemocnění koronární arterie a mrtvice.

Zrak

Dobrý zrak je dalším zdravotním přínosem meruněk. Obsahují totiž vitamin A, také nazývaný jako retinol. Pochlubit se mohou i vitaminy D, E a K. V součtu to znamená, že jejich konzumace podporuje integritu pokožky a sliznic, stejně jako sílu imunitního systému. Tak už víte, proč koupit aspoň ty sušené (ideálně v bio kvalitě)? Ostatně, nejen v předvánoční čas si můžete upéct skvělé meruňkové sušenky ze zavařeniny!

Meruňkové sušenky

Potřebujete meruňkovou marmeládu, třetinu šálku cukru, 1 čajovou lžičku vanilky, 1 vejce, poloviční lžičku soli, 1 čajovou lžičku prášku na pečení, 3 šálky polohrubé mouky, 1 šálek bílého cukru a 1 šálek másla.

Vyšlehejte máslo a cukr, přidejte všechny ostatní ingredience a nechte těsto vychladit v ledničce (cca hodinu). Troubu předehřejte na 175 stupňů Celsia, těsto rozválejte a vykrajujte kruhy. Do středu každého z nich dejte lžičku zavařeniny, okraje pomažte vodou a slepte k sobě do tvaru půlměsíce. Pečte 8 až 12 minut (do zlatohněda). Ještě horké poprašte moučkovým cukrem.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Valentýnska snídaně

20min
(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

50min
(23 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba