Prostreno.cz

Proč v obchodě sáhnout po sušených meruňkách

Meruňka patří mezi velmi známé a rozšířené ovoce, které je napěchované vlákninou. Pomáhá vyčistit tělo od nežádoucích látek, jako jsou toxiny a volné radikály. To však není to jediné, co je na ní sympatické. Odneste si z obchodu aspoň jeden balíček sušených meruněk, neprohloupíte!

Meruňka podporuje pohyby střev, proto zabraňuje zácpě. Podle organických skutečností má vláknina v ní obsažená laxativní vlastnosti, což znamená, že změkčuje stolici. Je pak snadnější vyloučit ji ven z těla. Vláknina zároveň aktivuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv, které podporují absorpci živin a rozklad potravy, tedy vlastně udržuje v chodu celý trávicí proces. To se hodí nejen o chuťově vydatných Vánocích…

Minerální draslík

Mezi další benefity, které meruňky mohou nabídnout, je minerální draslík. Interakce mezi draslíkem a sodíkem umožňuje regulaci vody uvnitř i vně buněk, což umožňuje plynulý impulsní přenos z neuronů nebo nervových buněk. Kromě funkce v roztoku sodíku a draslíku má minerální draslík zásadní význam pro svalovou kontrakci.

Bez něj se svaly cítí slabé, což člověka omezuje ve výkonu a pohybu. Navíc je draslík důležitý i při regulaci krevního tlaku. Snížená hladina v těle přispívá ke vzniku hypertenze, která může vést k dalším kardiovaskulárním poruchám, jako je ateroskleróza, onemocnění koronární arterie a mrtvice.

Zrak

Dobrý zrak je dalším zdravotním přínosem meruněk. Obsahují totiž vitamin A, také nazývaný jako retinol. Pochlubit se mohou i vitaminy D, E a K. V součtu to znamená, že jejich konzumace podporuje integritu pokožky a sliznic, stejně jako sílu imunitního systému. Tak už víte, proč koupit aspoň ty sušené (ideálně v bio kvalitě)? Ostatně, nejen v předvánoční čas si můžete upéct skvělé meruňkové sušenky ze zavařeniny!

Meruňkové sušenky

Potřebujete meruňkovou marmeládu, třetinu šálku cukru, 1 čajovou lžičku vanilky, 1 vejce, poloviční lžičku soli, 1 čajovou lžičku prášku na pečení, 3 šálky polohrubé mouky, 1 šálek bílého cukru a 1 šálek másla.

Vyšlehejte máslo a cukr, přidejte všechny ostatní ingredience a nechte těsto vychladit v ledničce (cca hodinu). Troubu předehřejte na 175 stupňů Celsia, těsto rozválejte a vykrajujte kruhy. Do středu každého z nich dejte lžičku zavařeniny, okraje pomažte vodou a slepte k sobě do tvaru půlměsíce. Pečte 8 až 12 minut (do zlatohněda). Ještě horké poprašte moučkovým cukrem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat