Prostreno.cz

Mastné potraviny pomáhají při hubnutí

Jste přesvědčení o tom, že když sníte něco tučného, nejpozději do rána se vám na břiše „vyrýsuje“ další faldík? Neplatí to vždycky. Čestnou výjimkou je mandlové mléko nebo hořká čokoláda. Ovšem není třeba dávat stopku ani olivovému oleji!

Snažíte se nějakým způsobem zredukovat váhu s tím, že pravidelně sportujete a nic, co není nízkotučné, vám nesmí přes práh? Možná na to s „light jídelníčkem“ jdete úplně špatně. No vážně, existují totiž mastné potraviny, které jsou při hubnutí naopak vřele doporučovány – jen o nich zatím ještě nevíte! Čeho se bát rozhodně nemusíte?

Mandlové mléko. Tučný paradox

Mandle obsahují poměrně dost kalorií a tuku – přesto by na ně ani dietáři neměli zanevřít. Americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu porovnávala dvě skupiny jedinců, z nichž jedna polovina konzumovala mandlové mléko v přiměřeném množství, druhá jedla pouze nízkokalorické pokrmy. Při závěrečné analýze odborníci zjistili, že mandloví vyznavači měli v porovnání s light strávníky nižší index tělesné hmotnosti. Výzkumníci si to vysvětlují tím, že mandle obsahují sloučeniny, které napomáhají vstřebávání tuků v těle. No vida!

Olivový olej, tekuté zlato

Olivový olej se pyšní statusem superpotraviny, protože ve značné míře přispívá k prevenci rakoviny i kardiovaskulárních chorob. Úspěchy však sklízí i jinde. Lékaři se na základě četných studií domnívají, že ti, v jejichž jídelníčku zaujímá „oliváč“ pevné místo, mají ve svém systému vyšší hladinu hormonu zvaného adiponektin, který rozkládá tuky, čímž snižuje pravděpodobnost nárůstu hmotnosti. Až si tedy budete dělat salát, nezapomeňte na něj kápnout trochu olivového pokladu, kromě lepší chuti se možná dočkáte i štíhlých křivek.

Hořká čokoláda. Povolený hřích

Že slovo čokoláda se nesmí ve společnosti hubnoucích ani vyslovit? Už dávno ne! Závěry nedávného amerického průzkumu směle naznačují, že lidé, kteří si před hlavním jídlem dopřejí kousek kvalitní hořké čokolády, mají nižší kalorický příjem z ostatních konzumovaných jídel. Zázrak? Ani ne, sladká tmavá dobrota obsahuje enzym, díky němuž tělo zpracovává potravu pomaleji a plnohodnotněji. Tím se urychlí i prodlouží pocit sytosti. No tak si pár čtverečků klidně dopřejte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat