Prostreno.cz

Vánoční nástrahy v podobě cukrového úletu

Myslíte si, že je strašně těžké a v podstatě nemyslitelné odolat poslednímu vanilkovému rohlíčku, sladkému vábení vosích hnízd, nebo tak báječně vypadají květince slepované marmeládou? Pravděpodobně máte stejný problém jako většina lidí. Odolat vánočním nástrahám! Jde to vůbec?

Sladké, a především vánoční cukroví, je prostě příliš dobré na to, aby se nesmělo ochutnávat. K jeho výjimečné chuti připočtěte endorfiny, které zajišťují pocit pohody. Není divu, že tak moc milujeme cukr!

Problém však není v občasném uždibování něčeho, co zase celý rok nebude, nebo v pouhém prosincovém „cukrovém úletu“. Průšvih nastává, když se cukr přidává do zpracovaných potravin proto, aby lépe chutnaly. Řeč je třeba o nevinném chlebu, jogurtech, těstovinových omáčkách a salátových dresincích. Cukroví tedy tolik řešit nemusíte, spíš nežádoucí cukr „zkrouhněte“ v jiných, běžně konzumovaných věcech. A taky se řiďte obecně platnými pokyny, které zkrotí vaše chutě.

Najděte náhradníka

Lidi často honí mlsná zvlášť v odpoledních hodinách, což je důsledek nedostatečného přísunu jídla v hodinách ranních. Snídejte, mějte dopolední svačinu, a pokud dostanete chuť na něco sladkého, vyměňte rafinovaný cukr za ten přírodní. Sáhněte po sušeném ovoci, jako jsou rozinky, přirozeně sladké mango, pomeranče a banány. Vhodné jsou i přírodní šťávy. Uvidíte, že s tímhle arzenálem i toho klasického vánočního cukroví sníte mnohem méně.

Spolehněte se na kokosový olej

Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem nebo triglyceridy středních řetězců (MCTs). Na rozdíl od triglyceridů s dlouhým řetězcem (LCT), které se nacházejí ve většině rostlinných zdrojů, jsou MCT transportovány přímo do jater, aby byly použity jako energie. MCT tedy nejsou uloženy jako tuky a nezpůsobují špičky hladiny cukru v krvi. Kokosový olej tak podporuje termogenezi, čímž zvyšuje metabolismus těla a okamžitě potlačuje chuť na cukr. Zařaďte ho do svého jídelníčku…

Mějte na očích ocet

Jablečný ocet, nebo ocet z červeného vína? Nechť je vám po ruce. Ocet díky obsahu kyselin zpomaluje rozklad škrobu na cukr. Může se pochlubit kyselinou octovou, která inhibuje působení amylázy, enzymu, který převádí škrob na cukr. Ocet rovněž potlačuje chuť na cukr, a to po dobu dvou až tří hodin od konzumace.

Rozjasněte vaši jídelnu

V jídelně používejte jasnější žárovky. Tlumené osvětlení podle vědců snižuje zábrany a ponouká podvědomí ke hříchům. Za pokus to stojí… Mimochodem, výzkum prokazuje, že chuť k jídlu krotí modrá barva, která se nenachází v přírodních potravinách. Proto naše tělo nemá na tuto barvu žádnou reakci – v porovnání od červené, žluté nebo oranžové, která nás vyloženě nutí jíst.

Provoňte domov vanilkovou vůní

Vanilka prý také snižuje chuť na cukr. Čtenáři nejmenovaného amerického časopisu o vaření zjistili, že když pečou cukroví, nebo připravují jídlo na Štědrý den, nejedí tolik co ostatní. Vysvětlují si to tak, že čichají vanilkové aroma. Dejte pár kapek voňavé esence do odpařovače a „jezte nosem“. Pokud by to nezabralo, jděte se projít. Dokonce i to působí proti nezvladatelným chutím na vánoční dobroty. Do toho si dopřejte jídlo každé tři hodiny, abyste udrželi hladinu krevního cukru stabilní.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat