Prostreno.cz

Skřípání zubů nebo ztráta vlasů. Přehlížené příznaky stresu

Skoro všichni prožívají stres a nemohou mu uniknout. Myslíte si, že vy jste výjimka? Pokud se vás týká minimálně jeden zvláštní příznak vypětí, stres vás má už dávno v hrsti!

Reakce těla na stres může být různá. Pokud čekáte třeba zvracení, trefili jste se do černého. Stres však může být spouštěčem mnoha dalších věcí! Jakých?

Zapomínání

Odborníci říkají, že stres může zmenšit velikost hipokampu, který je součástí velkého mozku a který zodpovídá za některé z vašich vzpomínek. Obvykle se vrací do původní velikosti, jakmile se úroveň stresu zmírní.

Nesoustředěnost

Stres způsobuje rozptýlení a nedostatek pozornosti. Vypadá to roztomile, když se nemůžete rozhodnout, co si obléct, nebo co vařit k večeři. Stresové hormony vás však ovládají! Aspoň občas vyjděte na přirozené sluneční světlo, abyste obnovili svůj přirozený rytmus. Právě sluneční světlo může pomoci vašemu tělu uvolnit serotonin, který zlepšuje náladu a podporuje imunitní systém.

Ztráta vlasů

Když jste pod emocionálním nebo fyzickým stresem, podepisuje se to na ztrátě vlasů. Ovšem ne hned. K úbytku kštice obvykle dochází po několika měsících od stresující události.

Zvýšená potřeba spánku

Pocit ospalosti nebo „pomalosti“? Stresové hormony způsobují, že se tělo vyburcuje díky adrenalinu, ale pak přejde do nouzového, ospalého režimu. Stres také může ovlivňovat kvalitu spánku, což vede k podráždění.

Kožní problémy

Když jste psychicky i fyzicky vyčerpaní, zhoršují se kožní problémy. Máte-li v poslední době már pupínků navíc, pravděpodobně jste ve stresu.

Skřípání zubů

Odborníci vysvětlují, že skřípání zubů během noci může být známkou stresu – zvlášť u žen. Bohužel, tento špatný zvyk vede k poškozování zubů.

Pozornost směrem k návykovým látkám

Když procházíte stresovým obdobím, je velmi pravděpodobné, že se obrátíte o pomoc směrem k návykovým látkám. Najednou vykouříte víc cigaret než obvykle, nebo se vaše rituální večerní sklenička vína promění v celou láhev. Tak to není dobře…

Nevolnost

Stres zneklidňuje žaludek, což vede k nevolnosti. Taky je vám povědomá věta: „Ne, já nebudu jíst, je mi nějak zle?“ Pokud tohle říkáte v pondělí, úterý i ve středu, měli byste se zaměřit na stresové spouštěče.

Oční záškuby

Ano, i oční záškuby, respektive křeče svalů horního víčka, mohou být vyvolané stresem. Tento stav je známý jako blefarospasmus (nesmí být zaměňován s benigním esenciálním blefarospasmem – formou dystonie). Co v takovém případě pomáhá? Experti doporučují dívat se každých 20 minut z okna. Pokud není k dispozici žádný výhled, zavřete oči a představujte si vysněné místo na planetě.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat