Prostreno.cz

Faktory zvyšující riziko vzniku rakoviny kůže

Používáte opalovací krém jenom v létě, kouříte a nestravujete se úplně zdravě? Nechceme vás nijak strašit, ale pokud také hojně navštěvujete solárium, jdete na ruku pořádnému zdravotnímu problému…

Za posledních dvacet let se v České republice počet pacientů s rakovinou kůže téměř zdvojnásobil – tedy alespoň tak to uvádějí lékařské statistiky. Rovněž z nich vyplývá, že do nejohroženější skupiny patří mladé ženy, do druhé „kritické kategorie“ pak spadají lidé starší 55 let. Jaké jsou podle odborníků rizikové faktory tohoto onemocnění? Kromě stáří a genetických dispozic pravděpodobnost vzniku melanomu zvyšují i jiné okolnosti. Například?

Nepoužívání opalovacího krému

Pokud si myslíte, že využívat služeb opalovacího krému byste měli jen v letních a prosluněných měsících, jste na pěkně velkém omylu. Experti jsou toho názoru, že jeho každodenní a celoroční aplikace je nejlepší prevencí nejen před rakovinou kůže, ale i před kožními problémy. Doporučovány jsou produkty, které mají na obale napsáno SPF 30 (nebo vyšší). Věřte, že i zimní slunce dokáže být stejně tak ostré jako to letní, takže na ochranný faktor nikdy nezapomínejte!

Solárium. Všeho moc škodí

Tak jistě, mít uprostřed plesové sezony bronzově opálenou pokožku, to vůbec není špatné. Jenže za jakou cenu?! Solária, byť se tváří jakkoli bezpečně, jsou jen „menší verzí slunce“. Také vyzařují UV paprsky a jejich časté návštěvy riziku vzniku rakoviny kůže jenom nahrávají. Pokud opravdu toužíte po hnědším odstínu pokožky – i když venku mrze, až praští, vyzkoušejte samoopalovací krémy či spreje.

Špatné stravovací návyky

Náchylnost k rakovině zvyšuje i oslabený imunitní systém. Je to proto, že organismus je méně schopný bojovat proti rakovinným buňkám. Největšími nepřáteli obranyschopnosti jsou živočišné tuky i nadměrná spotřeba cukru a soli. Zkrátka nezdravé potraviny, jejichž častá konzumace neprospívá absolutně ničemu. Naopak přísun ovoce a zeleniny jakožto zdrojů vitaminů a minerálů, kvalitní spánek a pravidelný sport jsou ty pravé „posilovače“ imunity.

Kouření. To má prsty ve všem

Všichni tušíme, že tento zlozvyk si se zdravím nehezky zahrává. Jenže pozor, náklonnost k nikotinu „neodskáčou“ jenom plíce a srdce, jak by se mohlo zdát. Kouření obecně zaplavuje tělo škodlivými toxiny, které oslabují přirozenou obranyschopnost, takže může přispět i k vývoji rakoviny kůže. Zvažujete, že přestanete? Pak k pádným důvodům teď přibyl další…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat