Prostreno.cz

Kurkuma nebo zázvor. Tradiční čínské prostředky na bolest kloubů

Zase se ozvalo koleno, loket či rameno? Ještě dřív, než vyrazíte do lékárny pro pomoc, zkuste si naordinovat kurkumu, cibuli, papáju nebo zázvor. Jejich léčivé schopnosti vás totiž trpět nenechají!

Máte ve zvyku sáhnout po prášku pokaždé, když vás bolí klouby? Za to by vás odborníci asi moc nepochválili. Podle jejich názoru jsou farmaceutické tabletky takovým „danajským darem“, neboť z nich hrozí nežádoucí vedlejší účinky, a v některých případech dokonce poškozují játra – tedy pokud se k nim „pacient“ uchyluje často. Nechcete si „zadělat“ na další problémy? Zvažte při bolestech prostředky tradiční čínské medicíny, které pomáhají již tisíce let. Po čem se vám uleví?

Na kurkumu se můžete spolehnout

Kurkuma neboli indický šafrán patří na seznam nejstarších a nejpoužívanějších přírodních léčiv vůbec. Toto koření obsahuje mnoho prospěšných látek, ovšem vám přijde k duhu především žluté barvivo kurkumin, které vykazuje silné protizánětlivé účinky a zlepšuje prokrvování. „Léčitele z kořenky“ můžete využít ve formě čaje, ale nabízí se také alternativa v podobě pasty, s níž si potřete problematické oblasti – stačí jen smíchat kurkumu s trochou vlažné vody.

Cibule jako zachránce

I o „královně kuchyně“ je známo, že působí proti zánětům, jelikož vám přímo nabízí své protizánětlivé schopnosti. Pokud vám to zažívání dovolí, zahrňte cibuli do jídelníčku co možná nejčastěji, s její pomocí se vypořádáte s bolestí naprosto přirozeným způsobem. Někteří lidoví léčitelé doporučují kromě pravidelné konzumace i vnější použití – aplikaci cibulové šťávy na postižená místa.

Papája. Ani ta vás nenechá ve štychu

Kdo by to byl řekl, že právě papája dokáže ulevit od zánětlivých bolístek! Nicméně přesně tohle tvrdí jak čínští šamani, tak moderní věda. Lékaři na základě mnoha studií prokázali, že exotické ovoce obsahuje unikátní enzym, který tlumí „řádění“ zánětů v organismu. A pozor – nejen samotný plod má takovou moc! Doporučovány jsou i papájové listy, ze kterých se dá připravit lahodný čaj.

Zázvor, ten nesmí chybět

Když dojde řeč na léčiva z lůna přírody, na jejich seznamu vždy naleznete zázvor. A není se co divit! Jeho blahodárné schopnosti jsou doslova pověstné, takže na něj v krizových chvílích určitě nezapomínejte. Jestli vám nevadí poněkud štiplavější chuť, vsaďte na zázvorový čaj či limonádu, nebo ho přidejte třeba do polévky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat