Prostreno.cz

Studené mléko i brambora. Konec podrážděným očím

Pálení a svědění, popřípadě zčervenání, pocity napětí a podrážděnost očí. Již jste se s něčím takovým určitě někdy setkali. Co dělat, když nepomohou kapky z lékárny? Zkuste mléko nebo bramboru!

Svědění a pálení očí neustále obtěžuje asi 10 procent lidí. Jedná se o stav, který se podle lékařů zhoršuje s věkem. A jak si tak postižený oči mne a ulevuje si od nepříjemných stavů, nahrává zánětu a infekci. Pokud s diskomfortem očí máte osobní zkušenost, věřte, že v raných fázích „svrbivých chvil“ pomáhají jisté přírodní prostředky. Které to jsou?

Zeleninové šťávy

Mrkev a špenátová šťáva, a vlastně mnoho dalších druhů zeleninových šťáv připravených z čerstvé a syrové zeleniny, patří k účinným léčbám očí. Stačí je denně pít. Nejen, že posílí vaše zdraví, ale poskytnou vám tolik očekávanou úlevu.

Sněženka

Jedny z prvních poslíčků jara? Sněženky! Když se jejich semena namočí po dobu sedmi až osmi hodin do vody, získá se pasta. Ta se aplikuje přímo na oči, kde se nechá nejméně 20 minut působit. Následuje opláchnutí studenou vodou. Lidoví léčitelé zároveň doporučují tuto pastu nanášet dvakrát denně.

Syrové brambory

Semínka sněženek doma nemáte, objednávat je nehodláte, a už vás podrážděné oči doslova štvou? Vezměte syrovou bramboru, nakrájejte ji na plátky a dejte na pár minut do lednice. Poté plátky vyjměte, položte je na oči a dejte si relaxační půlhodinku.

Zelený čaj

Získejte dva sáčky zeleného čaje a ty povařte v šálku destilované vody. Nechte vychladnout a tímto roztokem si vypláchněte oči. Ideálně dvakrát denně, nebo dokud se svědění nedá na ústup.

Voda a sůl

Sůl do očí? No ano, patří totiž k obvyklým prostředkům, které začervenalým a podrážděným očím pomáhají. V šálku destilované vody se povaří lžička soli. (Nechte roztok vroucí, dokud se sůl úplně nerozpustí.) Použijte roztok pro výplach svých očí.

Studené mléko

Vezměte bavlněnou kouli, namočte ji do mléka a otírejte oblast okolo očí. Doporučuje se provádět tento postup dvakrát denně, jednou ráno a jednou pozdě večer.

Růžová voda

Oplach očí kosmetickou růžovou vodou (opět dvakrát denně) je velmi populární. I on totiž přináší úlevu. Stejně jako studená komprese chlazenými okurkami nebo s pomocí použitých sáčků s heřmánkovým čajem. Záleží, co zrovna máte doma…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat