Prostreno.cz

Co jíst a pít, aby vás konečně přestalo bolet břicho

Někdo by vám možná řekl, že na nevolnost je nejlepší hladovka. Ale kdepak! Uleví vám třeba banány, jablečný kompot a pozor – i suché krekry. Když všechno „spláchnete“ heřmánkovým čajem, z nejhoršího jste venku.

Žaludeční nevolnost? Možná jste se přejedli. Nebo vám prostě něco „nesedlo“. Jenže jak si v takovém případě pomoct? Pokud návštěvu doktora považujete za zbytečnou, a nechcete do sebe ládovat ani prášky s pochybným složením, zkuste bolest břicha „zahnat“ jídlem. Které potraviny se přímo nabízejí? Na tyhle můžete vsadit!

Banány, exotická medicína

„Banány obsahují draslík, který je potřeba doplnit, pokud jste dehydrovaní v důsledku zvracení či průjmu. Dodají vám také spoustu vlákniny prospívající trávení. Protože jsou sladké, získáte z nich i nějaké kalorie, které potřebujete v okamžiku, kdy kvůli nevolnosti vůbec nic nejíte,“ vysvětluje lékařka v oboru gastroenterologie ve Fakultní nemocnici Georgetown se sídlem v americkém Washingtonu, Robynne Chutkan. Co říkáte na tuhle první pomoc?

Jablečný kompot, to je klasika

Ukrývá vaše spíž pár domácích kompotů z typicky podzimních plodů? Pak na nic nečekejte a urychleně si jeden otevřete. Tahle svačina vám totiž přijde vhod.

„Jablečný kompot obecně uklidňuje rozbouřený žaludek, neboť je snadno stravitelný a zmírňuje průjem. Jablka jsou známá pro svůj vysoký podíl pektinu, jehož největší množství se vyskytuje těsně pod slupkou. Pektin přináší úlevu jak při zácpě, tak při průjmu, což z něj dělá účinný prostředek proti nevolnosti,“ přibližuje výše jmenovaná odbornice.

Krekry nejsou jen mlsem k televizi

Rádi si suchými krekry zpříjemňujete televizní večer? Pak možná jejich zásoby neustále doplňujete. A to se vám právě teď nesmírně hodí!

„Krekry se doporučují těhotným ženám, které sužují ranní nevolnosti, jelikož absorbují žaludeční kyseliny. Není v nich něco, co by vám mohlo nějak ublížit. Jsou dobře stravitelné a mají uklidňující účinky. Pokud máte vysoký krevní tlak, doporučuji zvolit ty s nízkým obsahem soli,“ uvádí Robynne Chutkan. Čím je ale zapít?

Bylinkový čaj. Ten nikdy nezklame

„Bylinkové čaje mohou zmírnit vaše obtíže. Nejoblíbenější je asi heřmánkový, protože působí protizánětlivě. Ve skutečnosti je ale vhodná jakákoli bylina, tedy kromě máty peprné. Ta může způsobit pálení žáhy,“ varuje zmíněná specialistka. Už dáváte vařit vodu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat