Prostreno.cz

Návyky zvyšující riziko rakoviny žaludku

Kouření, nezdravá strava, zoufalý nedostatek pravidelného pohybu či nadváha. Tohle všechno se vás týká? Pak jste možná ve větším ohrožení, než si vůbec myslíte. Lékaři varují, že tyto aspekty hrají do karet karcinomu žaludku!

Zhoubný nádor žaludku je záludné onemocnění, které ročně postihuje zhruba 20 jedinců ze 100 tisíc obyvatel – tedy alespoň taková je „česká statistika“. Odborníci se shodují v tom, že odhalit tuto nemoc v počátcích je velice obtížné, neboť karcinom může dlouhodobě růst, aniž by člověku způsoboval jakékoli problémy či omezení. Jakmile se rakovina nenápadně „rozroste“ do pokročilého stadia, pro svůj rozsah už je léčba velmi komplikovaná. Říkáte si, že uděláte všechno proto, abyste pravděpodobnost jejího vývoje snížili? Pak si dejte pozor na tyto rizikové faktory!

Kouření. Zlozvyk s drtivými následky

Není žádným tajemstvím, že náklonnost k cigaretám si postupem času vybírá svou krutou daň. Pokud si ale myslíte, že v ohrožení jsou „jen“ vaše plíce či srdce, jste na pěkně velkém omylu. Specialisté na základě četných vědeckých studií naznačují, že vyznavači nikotinu mají oproti nekuřákům několikanásobně vyšší „šanci“, že je dostihne karcinom žaludku. Pravidelná dávka chemikálií a toxinů v kombinaci s oslabeným imunitním systémem není něco, co by vám „prošlo“ jen tak bez odezvy.

Strava, za kterou by vás dietolog nepochválil

Tučné, přesolené, konzervované či zpracované potraviny? Jedno jako druhé vás staví do velkého nebezpečí. Pochopitelně zejména v případě, že se k těmto gastronomickým hříchům uchylujete několikrát do týdne. Takový je názor britských vědců, kteří se odvolávají na závěr průzkumu japonských expertů. Z něho jednoznačně vyplývá, že konzumenti slaných a mastných pokrmů mají zvýšené riziko rakoviny žaludku až dvojnásobně. A když už jsme u toho stravování…

Obezita. Ta může snad za všechno

Mít nějaké to kilo navíc ještě není taková katastrofa, ovšem když už tělesná hmotnost spadá do kategorie obezity, jedná se o skutečný problém. Poukazuje na to jistá americká studie, jejíž výsledky se rozhodně nedají považovat za povzbudivé.

„Mnoho lidí si absolutně neuvědomuje, že obezita je jedním z nejrizikovějších faktorů pro vývoj rakoviny žaludku, jater i kostní dřeně. Naše poznatky to potvrzují, proto doufáme, že tento výzkum přispěje k větší povědomosti o tom, že špatné stravování a nedostatek pohybu mají s rakovinou přímou souvislost,“ vysvětluje onkoložka a spoluautorka studie Eugenia E. Calle.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat