Prostreno.cz

Co se stane, když budete každý den jíst avokádo

Obsahuje bezmála 20 vitaminů a minerálních látek – v každé porci. Pomáhá udržovat pocit sytosti a může se pochlubit vlákninou i nízkým obsahem cukru. Avokádo zkrátka patří k nejzdravějším plodům na světě. Jakých benefitů se dočkáte, pokud si ho budete dopřávat každý den?

Nejstarší vzorky avokáda byly objeveny v mexickém městě nazvaném Puebla. (Tyto vzorky pocházejí z roku 10 000 př.n. l.) Avokádo je tedy pěkně „staré“. Víte, že dozrává týden, nebo dva dny po vyskladnění? Zároveň je spojováno s vitaminy skupiny B, vitaminy C, E a K, hořčíkem, železem, draslíkem, vápníkem, manganem, zinkem a sodíkem. To je pořádná porce zdraví!

Zelený zázrak se slušným nutričním profilem

Avokádo má dokonce vyšší obsah draslíku než banány, snižuje riziko mrtvice a pomáhá funkci srdce. Jeden kus přitom v hypermarketu přijde zhruba na 20 až 28 korun. Když si jej dopřejete každý den, můžete těžit z jeho výhod.

Vyčistí vám střeva, pozitivně zapůsobí na nevábný dech a poskytne dobrou půdu pro funkci imunitního systému. Obsahuje totiž flavonoidy a polyfenoly, které mají silné protizánětlivé vlastnosti. A co takové avokádo udělá s vaší tělesnou hmotností? Jelikož se může pochlubit slušným obsahem vlákniny, která pomáhá při hubnutí, zrychlí vaše trávení a zreguluje hladinu cukru v krvi. Zároveň se s jeho pomocí obrníte i proti jiným zdravotním nešvarům.

Zdraví i krása „v jednom balení“

Avokádo má vysoký obsah folátu, což je silná sloučenina, která snižuje riziko poruch neurální trubice (spina bifida), mrtvice a srdečních problémů. To ale není všechno. Jeden kus denně působí preventivně proti problémům se zrakem a makulární degeneraci. O to se zase stará lutein. Ovšem i stárnutí tak zcela nevyhraje na plné čáře!

Jelikož se avokádo spojuje s vysokým obsahem glutationu, zabraňuje poškození volnými radikály, poškození DNA a zpomaluje proces stárnutí. Je tedy nějakých 20 korun či výš nějaká nemožná investice do zdraví a krásy? Určitě ne. Zvlášť když kyselina olejová v avokádu zabraňuje i růstu buněk rakoviny a rakoviny prostaty. A aby toho nebylo málo, tak tento plod hruškovce přelahodného patří ke zdrojům lykopenu (v současnosti nejsilnější antioxidant) a betakarotenu.

Pravidelný přísun avokáda zabraňuje akumulaci plaku v tepnách a snižuje špatný cholesterol, přičemž nejlepší je pochopitelně syrové. Ve formě oleje avokádo vyživuje pokožku a léčí různé poruchy (například psoriázu). Takže, už jste měli třeba avokádovou pomazánku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat