Prostreno.cz

Zdravotní přínosy manga

S ovocem neznámého původu se vyplatí navázat přátelský vztah. Vždyť mango snižuje vysokou hladinu škodlivého cholesterolu, pořádně prospívá trávení a poskytne vám i zásobu vitaminů a minerálů.

Plod mangovníku je považován za „krále ovoce“ především v Asii, kde je vyžíván k celé řadě kulinářských účelů. Co si o něm myslíte vy? Je pravda, že jeho cena je poněkud vyšší, ovšem jak už to bývá – za kvalitu se platí. Mango vám totiž nenabízí jen lahodnou a zajímavou chuť, ale i mnoho působivých výhod pro zdraví. Která je vám nejsympatičtější?

Snižuje hladinu cholesterolu

Pravidelná konzumace manga vám může pomoci udržet hladinu škodlivého cholesterolu pod kontrolou. Obsažený vitamin C ve spolupráci s rozpustnou vlákninou totiž předchází jeho ukládání. Exotické ovoce je navíc bohatým zdrojem draslíku, který reguluje průtok krve v celém nervovém systému, zatímco „dohlíží“ na krevní tlak i srdeční frekvenci. Jedná se tedy o chutnou prevenci kardiovaskulárních chorob, která přispívá ke snížení rizika mrtvice a srdečních záchvatů – tedy alespoň podle názoru lékařů.

Prospívá trávení. A ne málo

Pokud vás často trápí pocit nafouknutého břicha, mohlo by pro vás být mango řešením nepříjemného problému. Je napěchováno až po okraj vlákninou a cennými sloučeninami, jež stimulují tvorbu trávicích šťáv. Odborníci ho dokonce vnímají jako účinný lék gastrointestinálních poruch, do kterých spadá i průjem, zácpa, nevolnost či zvracení.

Zásobárna prospěšných látek

Pod slupkou tohoto ovoce naleznete spoustu užitečných složek, jmenovitě vitaminy A, C, E, B6, B12. Dále také betakaroten, antioxidanty i důležité stopové prvky, jako jsou například měď, zinek, vápník, mangan, fosfor a železo. Zajímavý multivitamin, nemyslíte? Množství blahodárných látek se nedá považovat za zanedbatelné, takže pokud si chcete splnit denní doporučenou „hladinku“, mango vám s tím rádo pomůže.

Pomoc při shazování kil

Jste přesvědčení o tom, že ovoce při dietě do stravy nepatří – a mango už vůbec ne? Ale kdepak, právě jemu patří čestná výjimka, proto si ho v přiměřeném množství klidně dopřávejte, ideálně ráno nebo dopoledne. Mezi jeho schopnosti patří také to, že napomáhá rozkladu tuků a oddalujte růst nových tukových buněk. Není žádným tajemstvím, že některé prodávané doplňky stravy podporující hubnutí obsahují výtažky z manga, proč by vám tedy mělo uškodit?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat