Prostreno.cz

Nadměrné slzení očí. Co ho nejčastěji způsobuje

Nedáte bez kapesníku „ani ránu“, protože (nechtíc) pláčete několikrát denně? Buď sledujete monitor počítače s nadměrným podsvícením, nebo jste obětí alergie či dysfunkce očních olejnatých žláz. Dá se to nějak napravit?

Smích, pláč nebo zívání – ano, i tohle mohou být strůjci nekontrolovatelného slzení očí, stejně jako příliš jasná obrazovka počítače, kterou v práci sledujete několik hodin. Je to důvod k obavám? V těchto případech můžete být naprosto klidní, neboť se jedná o zcela normální jev. Jenže co když „pláčete“ i bez zjevných příčin a roníte krokodýlí slzy v podezřele velkém množství? To už je zcela jiný příběh. Problém se totiž možná klube tady…

Dysfunkce Meibomových žláz

Meibomovy žlázy se nacházejí v očních víčkách a vytvářejí mastnou složku slz. Jejich vyprodukovaný olejnatý sekret, jenž obsahuje na 90 různých bílkovin, zabraňuje odpařování vody v slzách. Pokud tyto žlázy nevytváří dostatek kvalitního oleje, výsledkem mohou být suché oči, což je jedna z nejčastějších příčin nadměrného slzení.

„Umístění čistého a horkého ručníku na oční víčka může pomoci otevřít olejnaté žlázy, stejně jako jemná masáž. Svým pacientům doporučuji také čistění očí prstem či vatovým tamponem navlhčeným ředěným dětským mýdlem, které odstraní veškeré nečistoty v otvorech, čímž se žlázy zprůchodní,“ vysvětluje Rajiv Shah, odborný asistent oftalmologie z americké kliniky Wake Forest Baptist Medical Center.

Suché oči jako vizitka stáří?

Za suchým okem může stát mnoho důvodů, včetně autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida. V některých případech ho způsobují léky, konkrétně antihistaminika. Ovšem děje se to i následkem vystavení kouři nebo větru. Podle výše zmíněného odborníka jsou suché oči častější ve stáří, a to zejména u postmenopauzálních žen. Řešení se nabízí v podobě očních kapek, které vám po předchozí konzultaci doporučí lékař.

Alergie. Ta si nevybírá

Jak nachlazení, tak i alergie bývají častým viníkem vodnatých očí. Co s tím? Zkuste se vyhýbat veškerým alergenům, které vám nedělají dobře. Zvažte i léky na předpis, jež umožňují zmírnění nepříjemných příznaků. Jedná-li se o specifické alergie, omezte kontakt se zvířaty na minimum a udržujte v domě čistotu, aby prach neměl sebemenší šanci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat