Prostreno.cz

Způsoby, jak si pojistit ostrý zrak do vysokého věku

Sledování monitoru počítače, displeje telefonu či televizní obrazovky - je jasné, že tyto „neřesti“ zhoršování zraku výrazně podporují. Naštěstí jsou tu čtyři způsoby, jak své oči hýčkat, aby vám sloužily co nejdéle. V hlavní roli je strava, cvičení a především dostatek spánku!

Dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo laserová operace – tři řešení, která vám lékaři nabídnou při „špatném vidění“. Jenže pozor, můžete zamíchat kartami osudu a zkusit se jim vyhnout. Naučte se tyto zásady ostrého zraku, které se vám v budoucnu několikanásobně vrátí!

Vezměte na milost vodu

Teď překvapivě není řeč o pitném režimu a nebudeme vás nabádat, abyste denně vypili minimálně dva litry vody. Spíše vám doporučíme, abyste si s ní omývali oči, především po návratu z venkovního prostředí. Má to totiž svůj význam! Znečistěné ovzduší vašemu zrakovému orgánu pořádně škodí. Proto vyplachujte drobné prachové částice, které mají na svědomí podráždění a pálení, tak často, jak to jen jde.

Soustřeďte se na stravu

Oči, stejně jako jiné části těla, potřebují ke správnému „provozu“ vhodnou výživu. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět vitaminy A, C a E. Ani přísunem minerálů nešlápnete vedle, pokud se zaměříte na zinek a měď. Antioxidanty zase ochrání váš zrak před poškozením slunečním zářením. Skvělými potravinovými zdroji jsou jahody, pomeranče, vejce, krůtí maso, listová zelenina, mrkev, paprika, brokolice, dýně, česnek a cibule. Dopřejte si pravidelně také ryby, protože asi 1000 mg omega-3 mastných kyselin denně pomáhá předejít degeneraci makuly (část oční sítnice). Sleď, losos a makrela budou vašimi spojenci!

Nezapomeňte na cvičení

Každodenní trénink dokáže divy. Jednoduché cviky lze provádět ráno, před spaním, i během dne. Začněte kroucením očí – desetkrát ve směru hodinových ručiček a desetkrát proti směru. Rovněž pomáhá masáž, kdy se krouživými pohyby masírují kloubem palce spánky, oblast nad očima i pod nimi. Dobré je sledovat i jakýkoli předmět vzdálený asi 15 cm od vás. Po pěti sekundách přeostřete a dívejte se jinam. Opakujte alespoň desetkrát.

Spěte. V klidu a dlouho

Během spánku se oči regenerují a odpočívají. K udržení jejich zdraví je to nezbytná záležitost! Proto byste měli snít osm hodin každou noc a rozhodně tuto dobu nezkracovat. Ale co přes den? Dobrá otázka… Lékaři doporučují po každých 50 minutách, které strávíte před monitorem počítače, osvěžit oči – zadívat se na okolní prostředí či na deset minut zavřít víčka. To je ta správná forma relaxace!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat