Prostreno.cz

Návyky, kterými se připravujete o antioxidanty

Více antioxidantů rovná se delší a zdravější život. O jeden z nich, který vaše tělo přirozeně produkuje, se však (ne)vědomě připravujete. Co děláte špatně a proč jsou hodiny v posilovně kontraproduktivní?

Vaše tělo produkuje antioxidant nazývaný glutation (glutathion), který chrání před oxidačním stresem. Mnozí ho považují za zázračnou molekulu dlouhověkosti a matku všech antioxidantů. Glutation je ve skutečnosti peptid, což znamená, že je složen z různých proteinových stavebních bloků nazývaných aminokyseliny.

Tyto aminokyseliny pracují na snížení účinků oxidativního stresu, posilují imunitní systém a pomáhají při detoxikaci těla. Bohužel existuje tolik věcí, které mohou hladinu glutationu podstatně snížit.

Průmyslové látky nacházející se ve vzduchu, chemikálie ve vodě, syntetické složky ve farmaceutických léčivech – to vše se dramaticky podílí na množství tohoto antioxidantu v systému člověka. Chcete-li, aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, vyhýbejte se následujícím zvyklostem, o kterých je známo, že poškozují hladinu glutationu v těle.

Špatné stravovací návyky

Všichni víme, že ovoce a zelenina jsou nabité antioxidanty. A proto, pokud se ani jedno, a ani druhé, ve vaší každodenní stravě nenachází, tělo nemá jinou možnost, než spoléhat na své rezervy glutationu. To pochopitelně výrazně ovlivňuje jeho optimální hladinu.

Chronický stres

Není žádným tajemstvím, že chronický stres škodí na všech frontách. Odborníci říkají, že stres, který zůstává nezvládnutý, může výrazně snížit hladinu glutationu ve vašem těle. Z tohoto důvodu byste se měli co nejvíce vyvarovat stresovým situací a také se zapojit do aktivit, které mysl naopak uklidňují. Vraťte se k malování, zajděte na jógu nebo taiči.

Deprese a úzkost

Neustálý pocit beznaděje a úzkostlivé myšlenky mohou způsobit zmatek ve vašich rezervách glutationu, a proto byste se měli co nejčastěji smát a odolávat tak splínům. Pokud to není ve vašich silách, poraďte se s odborníkem a popřípadě začněte chodit na terapie.

Nedostatek spánku

Věnujete část noci surfováním po síti? Odborníci říkají, že vše, co může narušit produkci melatoninu, tedy tak zvaného hormonu tmy a spánku, může mít negativní vliv i na rezervy glutationu. Příště odložte tablet a vydejte se do říše snů. Uděláte rozhodně lépe!

Nadměrné cvičení

Fyzická aktivita je pro tělo důležitá, nicméně „více neznamená lépe“. Překvapivě, příliš mnoho cvičení může vyčerpat hladiny glutationu. Opět tedy platí, že všeho s mírou. Člověk asi nemůže mít všechno… Nebo ano?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat