Prostreno.cz

Fakta o instantních polévkách

Stojí pár korun a jejich příprava je nesmírně snadná. Instantní polévky jsou tak populární! Na první pohled působí celkem zdravě a nutričně vyváženě, jenže opak je pravdou. Co všechno obsahují a proč byste se jim měli obloukem vyhnout?

Tak zvané „okamžité polévky“ jsou v dnešní době poměrně populární. Člověk, který nemá příliš dlouhou pauzu na oběd, nebo nechce z jiného důvodu ztrácet čas, jimi běžně řeší svoji základní lidskou potřebu – získání potravy. Že se pro jednu, dvě, tři polévky z pytlíku svět nezboří?

Tak jistě, že ne, nicméně podle odborníků nejsou instantní polévky tak zdravé, jak si lidé myslí. Výsledky nedávné studie dokonce potvrzují, že instantní polévky obsahují více než jednu škodlivou složku, což z nich zrovna nedělá vrchol kulinářské ctnosti a ideálního společníka. O čem všem se v souvislosti s nimi mluví?

Cukr

Tento typ polévek obvykle obsahuje více než 2 gramy cukru na porci. Častá konzumace a vyšší množství tak může ve vašem těle způsobit zmatek.

Smrtelná kombinace cukru, soli a tuku

Kombinace těchto tří složek může způsobit řadu problémů ve vašem těle a zvýšit riziko vážných onemocnění.

Příliš mnoho sodíku

Lidské tělo potřebuje asi 2 gramy sodíku denně. Instantní polévky jej obsahují 1,2 gramu. K tomu si připočtěte přísun i z jiných potravin, které jíte každý den, a skončíte s mnohem vyšším příjmem sodíku, než je obvykle doporučováno. (Sodík snadno zvyšuje krevní tlak a může vést k řadě kardiovaskulárních problémů.)

Nejhorší nepřítel pro vaše děti

Mísa instantní polévky obsahuje velké množství sodíku, které může zničit křehké zdraví vašich dětí. Glutaman sodný je nebezpečná sloučenina, která souvisí s poškozením mozku a dalšími vážnými zdravotními problémy. Ještě stále máte chuť na tuhle bleskovku?

Příliš mnoho pšeničné mouky

Pšeničná mouka je rafinovaný sacharid, který může rozhodit vaše hormony a způsobit řadu zdravotních problémů.

Nefunkční trávení

Přestože je mnoho lidí považuje za zdravé, instantní polévky neobsahují téměř žádnou vlákninu, která je důležitá pro naše trávení.

Poškození ledvin

Přebytek sodíku v instantních polévkách může přetížit vaše ledviny a významně poškodit jejich funkci.

Žádné proteiny

Protein je jednou z nejdůležitějších živin. Ano, v domácích polévkách jej naleznete, ale nepočítejte s tím, že se to samé dá říct o polévkách instantních.

Chemický koktejl

Podle různých studií obsahují instantní polévky více než 30 rozličných látek včetně 3 různých druhů cukru a 7 různých druhů soli. Chemická kombinace zvyšuje riziko vzniku cukrovky a obezity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat