Prostreno.cz

Přínosy sprchování studenou vodou vás přesvědčí občas vypnout červený kohoutek

Pro někoho to může být přímo nepředstavitelné vyměnit vanu plnou horké vody za studenou sprchu, ale i občasné otužování může být pro naše tělo přínosem. Poznejte všechny přínosy sprchování studenou vodou a zkuste na chvíli zapomenout na červený kohoutek.

Teplotu studené vody si určujete sami, Zatímco někteří jedinci zvládnou vodu doslova ledovou, někteří dávají přednost vodě mírně studené. Jakmile začnete opomíjet červený kohoutek a dáte přednost tomu modrému, začnete postupně pozorovat hned několik benefitů. Na sprchování studenou vodou se dá postupně snadno navyknout, začněte s vodou vlažnou a postupně můžete teplotu snižovat. Při sprchování se můžete běžně omýt vodou teplou a v závěru sprchování si dopřát pár minut studené. Otužování je velmi efektivní záležitost a jejich příznivců stále přibývá. Omlaďte své tělo pomocí studené vody a nenechte si ujít tyto benefity.

Posílení imunity a zlepšení krevního oběhu

Slabá cirkulace krve znamená, že toxiny se odstraňují z těla velmi pomalu a může docházet k jejich ukládání a k nedostatečnému prokrvování celého organismu. Studená sprcha zvyšuje cirkulaci krve a také podporuje vylučování patogenů a celkově přispívá ke zvýšení obranyschopnosti těla.

Hubnutí půjde snadněji

Lidské tělo obsahuje dva druhy tuku – bílý a hnědý tuk. Vzestup bílého tuku je charakteristický pro obezitu, diabetes 2. typu a další nemoci. Zatímco hnědý tuk je dobrý typ tuku, pomáhá při pasivním spalování tuků a při udržování tělesné teploty. Výzkum ukazuje, že při nízkých teplotách mají bílé tukové buňky charakteristické vlastnosti hnědých tukových buněk, čímž se aktivují a podporují úbytek hmotnosti.

Rychlé zotavení po cvičení

Dali jste si ve fitku pořádně do těla? Inspirujte se od vrcholových sportovců, kteří se po intenzivním tréninku noří do vany plné ledu. V některých fitness centrech dokonce tuto službu nabízejí, podobný účinek bude mít ale i pěkně studená sprcha. Studie potvrzují, že rychlost zotavení svalů je téměř dvakrát rychlejší, když se tělo a svaly ponoří do studené vody.

Ten nejlepší budíček

Tohle bude chtít pár dní cviku, ale není nic lepšího na ranní probuzení, jako studená sprcha. Studená sprcha rozproudí oběhový systém a dostaví se nával energie. Je to jako přírodní kofeinový výbuch. Za pár dní budete mít vstávání v malíčku i bez hrnku kafe.

Prospěje pokožce i vlasům

Horká voda, jak je známo naši pokožku vysušuje a pro naše tělo není příliš vhodná. Studená voda způsobuje uzavření pórů, čímž udržuje pokožku vlhkou a vláčnou. Pro začátek zkuste běžné sprchování zakončit alespoň pár sekundami sprchováním studenou vodou, uvidíte, že pokožka se začne za pár dní sama regenerovat. To samé platí pro vlasy a pokožku hlavy, horkou vodu alespoň vyměňte za vlažnou a po opláchnutí šamponu a kondicionéru věnujte alespoň pár vteřin studené vodě.

Podpoří lymfatický systém

Lymfatický systém je zodpovědný za odbourávání toxinů z těla. Ve studené sprše jsou lymfatické cévy přímo vystaveny studené vodě, což vede ke kontrakci a relaxaci, čímž se stimuluje jejich funkce a toxiny z těla se odplavují mnohem rychleji.

Pro klidný spánek

Pokud vás trápí nespavost či neklidný spánek, máte problém usnout, tak i v tomto případě vsaďte na studenou sprchu. Studená sprcha tělo příjemně schladí a až vklouznete pod deku, za chvilku usnete jako nemluvně.

Studená vs. teplá

V závěru máme pro vás hlavní rozdíly a funkčnost teplé a studené vody. Teplé sprchy jsou obecně považovány za relaxační a pohodlnější, mohou snížit stres, bolesti kloubů a bolesti svalů, zatímco studené sprchy jsou energičtější a zpevňující, stimulují produkci hormonů a cirkulaci v těle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat