Prostreno.cz

Trávení i svalové křeče. Sáhněte po svatolíně cypřišové

Trvalka, která odpuzuje hmyz, nádherně vypadá a ještě léčí? To je svatolina cypřišová. Letos na jaře jí vytvořte domov na svojí zahradě!

Santolina chamaecyparissus neboli svatolina cypřišová má světle žluté květy a z dálky vypadá tak trochu jako levandule. Tato půdopokryvná rostlina neopadává, takže může zdobit zahradu po celý rok. Různé části svatoliny se přitom používají pro různé lékařské účely – někdy se promění v čaj, jindy v nálev. A proč? Tohle vám bude na „cypřišce“ sympatické!

Léčí trávení

Obvykle se ze svatoliny připravuje čaj, který dělá dobře lidem se zažívacími problémy. Příjem zmíněného bylinného zázraku povzbuzuje produkci trávicích šťáv a enzymů, což účinně pomáhá ke zklidnění žaludku.

Zmírňuje žloutenku

Žloutnutí kůže je spojováno s játry. Tradiční léčitelé právě v této souvislosti doporučují užívat svatolinu a zároveň podstoupit vyšetření zmíněných jater.

Působí proti svalovým křečím

Každý měsíc trpíte vinou menstruačních křečí? Uvařte si čaj ze svatoliny, ten vás zbaví otravných nepříjemností spojovaných s PMS. A také uleví od případného nadýmání.

Zbavuje kloubního zánětu

Svatolina aplikovaná přímo na klouby se považuje za tradiční lék na zmírnění bolestí a zánětů v postižených částech těla. Stejný lék může být použit pro léčbu svalů. Nálev zase mírní atopický ekzém.

Odstraňuje hmyz

V neposlední řadě můžete „cypřišku“ využít coby pomocníka proti hmyzu. Až se sezona zeptá, budete rádi, že jste si ji vysázeli okolo terasy! Svatolína se hodí pro skupinovou výsadbu, na skalky či do suchých zídek. Velmi působivě vypadá vysázená kolem chodníčků nebo na okrajích menších záhonů, přičemž skvěle vypadá hned vedle levandule. Jelikož je velmi aromatická, odpuzuje hmyz jedna báseň. (Intenzivní vůně sušených listů odhání i moly.) Svatolina se též používá jako vykuřovadlo. Dejte jí šanci! Sadbu si můžete předpěstovat, a to od března do konce května

Před použitím jakéhokoli bylinného přípravku pro terapeutický nebo léčebný účel je vždy dobré poradit se se svým lékařem. To platí zejména v případě, pokud užíváte nějaké léky, jste těhotná nebo kojíte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat