Prostreno.cz

Co dělat, když vám deodorant způsobuje vyrážky

Deodoranty se časem dost slušně vyvinuly. V těchto dnech má každý na výběr ze široké škály produktů: bělící, antiperspirační, aromatický, zvlhčující, se slunečnicovým olejem, nezpůsobující skvrny na oblečení a tak dále. Otázkou je, co z toho je pravda. Už jste vyzkoušeli všechny, ale ani jeden vám nedělá dobře? Připravte si vlastní!

Některé studie prokázaly, že deodoranty mohou vystavovat riziku vzniku rakoviny prsu. Většina případů rakoviny prsu se nalézá v horním, vnějším kvadrantu ňadra, tedy v místě blízko oblasti, kam se deodorant nanáší. Alarmující je, že podle studie provedené v roce 2012 bylo 99 % případů rakoviny prsu způsobeno parabeny, které se běžně vyskytují v deodorantech.

Pohodlí především. Ale co zdraví?

Mnoho lidí však tvrdí, že mezi deodoranty a nemocemi neexistuje žádná spojitost a že běžnou příčinou rakoviny prsu jsou nadměrné epiteliální tkáně, které se nacházejí v horním, vnějším kvadrantu prsu. Ať je pravda jakákoli, není žádným tajemstvím, že chemické nebo tradiční deodoranty jsou v rámci denního provozu pohodlné na používání, nicméně není vyloučeno, že nemají vedlejší účinky.

Většina lidí, kteří se je pokoušeli někdy v minulosti používat, si stěžovali na vyrážky. Tyto vyrážky jsou často vyvolávány nerovnováhou v hladinách pH. Studie ukazují, že muži mají vyšší pH než ženy, ale protože jsme všichni v rozmezí 4,5 až 6,2, považujeme se za „kyselé“ bytosti. Deodoranty jsou však více alkalické než kyselé, takže nemusí dělat dobře lidem s citlivou kůží. Řešením je příprava vlastního deodorantu postaveném na přítomnosti kukuřičného škrobu. Zkusíte ho?

Domácí ingredience

Připravte si 4–6 polévkových lžic kokosového oleje (mírně rozehřátého), 1/4 šálku sody na pečení a 3/4 šálky kukuřičného škrobu nebo kukuřičného prášku.

Do misky nasypte kukuřičný škrob a jedlou sodu. Důkladně promíchejte. Poté přidejte 4 polévkové lžíce kokosového oleje a použijte vidličku (pro ruční mixování). Podle potřeby dolaďte zbylým „kokosákem“. Záleží na tom, jakou konzistenci chcete získat. Směs vložte do nádoby a těsně uzavřete víko. A jak domácí deodorant používat?

Pomocí prstů směs aplikujte na podpaží. Použijte tahy směrem nahoru, aby se pokožka při nanášení deodorantu nepodráždila. Jste-li alergičtí na jednou sodu, použijte křemelinu v práškové formě. (Je to dobrý zdroj kysličníku křemičitého a vyniká antimikrobiálními vlastnosti, což je důvod, proč se do domácího deodorantu nesmírně hodí.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat