Prostreno.cz

Kukuřice vám dodá energii společně s vlákninou

Kukuřice je jednou z běžných potravin pro většinu lidí. Oblíbená je hlavně grilovaná či vařená, a to s máslem a solí. Důvodů, proč si ji dopřát, je hned několik. Co je pravdy třeba na tom, že se v téhle žluté dobrotě nacházejí antioxidanty?

Kukuřici nejspíš vidíte jako rychlou svačinu „na párátku“, kterou podává většina rychlých občerstvení. Je však mnohem víc, než jen „promaštěné“ jídlo do ruky. Hádali byste, že může působit i proti demenci? Ale popořadě…

Zásobárna vlákniny

Jedním z přínosů kukuřice je obsah vlákniny, která pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, jako jsou toxiny a volné radikály. Vláknina zároveň zabraňuje gastrointestinálním poruchám, k nimž patří zácpa či hemoroidy. Pokud jde o kardiovaskulární poruchy, jako je hypertenze, ateroskleróza a koronární onemocnění srdce, tak i tady je vláknina, potažmo kukuřice, užitečná.

Prostředek navyšující energii

Kukuřice je bohatá na sacharidy, které jsou zodpovědné za poskytování energie. Šálek kukuřice obsahuje asi 29 gramů sacharidů, což těší hlavně fyzicky aktivní osoby. Navíc je tahle žlutá dobrota napěchována složitými uhlohydráty – látkami, které jsou tráveny velmi pomalu. V překladu to znamená, že díky pouhé jedné porci kukuřice se budete cítit sytí mnohem rychleji. Jenom pozor na kalorie, pokud si udržujete postavu! Kalorický obsah je v tomto případě 342 kalorií na 100 gramů. To je důvod, proč se lidé na kukuřici často obracejí s touhou po rychlém přírůstku hmotnosti.

Wellness pro svalovou hmotu

Kukuřice má vysoký obsah sacharidů, ale obsahuje i slušné množství bílkovin. Protein je přitom oblíbenou živinou sportovců, neboť umožňuje regeneraci po intenzivním výkonu.

Hlavní lékař mozku

Kukuřice je bohatá na složky vitaminu B, zejména thiamin a niacin. Thiamin je nezbytný pro udržení nervového zdraví a kognitivních funkcí. Nedostatek niacinu naopak vede k demenci a dermatitidě, která se běžně pozoruje u podvyživených jedinců. „Kukuřička“ je také dobrým zdrojem kyseliny pantotenové, že se podílí na metabolismu sacharidů, bílkovin a lipidů v těle.

Potravina se základními minerály

Minerály tělu pozitivně prospívají mnoha způsoby. Fosfor, spolu s hořčíkem, manganem, zinkem, železem a mědí se přitom vyskytují ve všech odrůdách kukuřice, což je sympatické zjištění.

Vynikající antioxidant

Kukuřice je také bohatá na antioxidanty. Podle studií na Cornellově univerzitě v New Yorku obsahují plody této jednoděložní rostliny významné antioxidanty, jako je třeba kyselina ferulová, jež mají protinádorové vlastnosti. I proto se kukuřice považuje za jednu z nejzdravějších potravin s poměrně širokým záběrem využití. Už jste zkoušeli zapečené těstoviny s fazolemi a kukuřicí, kuřici na smetaně, smetanové kuře zapečené s kukuřicí či krémovou kukuřičnou polévku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat