Prostreno.cz

Přehlížené přínosy pomerančů. Zlepšují zrak a posilní zuby

V obchodě jste zase prošli kolem přepravek s pomeranči bez povšimnutí? To je velká škoda. Připravili jste se tak o chutný elixír mládí, který zpomaluje tvorbu vrásek. Je ale více důvodů, proč to příště napravit!

Pomeranč je pro mnohé z nás skvělým kompromisem mezi citronem a mandarinkou. Není ani moc sladký, ani příliš kyselý – zkrátka tak akorát, což těší nejednu chuťovou buňku. Tenhle voňavý kus exotiky je navíc na pultech obchodů k dispozici celoročně, takže si na něm lze pochutnat v lednu, stejně jako v dubnu či v září. Oranžový plod je navíc učiněnou studnicí zdraví, takže jeho pravidelnou konzumaci odborníci jenom doporučují. Jaké benefity se skrývají pod slupkou?

Ostrý zrak, se kterým uvidíte až za roh

Chcete se vyhnout nošení brýlí či kontaktních čoček? Pak jezte pomeranče, co hrdlo ráčí. Možná vám právě toto ovoce pomůže zachovat zdraví očí, jelikož platí za bohatý zdroj vitaminu A. Ten je, jak známo, skvělou oční výživou, přičemž funguje jako prevence celé řady onemocnění, které způsobují slepotu.

Silné kosti a zdravé zuby

Díky vysokému obsahu vápníku lze plod pomerančovníku čínského považovat za prostředek, který zabraňuje odvápnění kostí a předchází jejich lámavosti. Vápník ocení také svaly, nervový systém a metabolismus, jeho přítomnost v organismu ale uvítají i zuby. Jen si po konzumaci pomeranče nezapomínejte vypláchnout ústa vodou, abyste se zbavili přebytečných kyselin, které si dle názoru lékařů moc „nenotují“ s kondicí dásní.

Mladistvý vzhled. Téměř na počkání

Přírodní zázrak v oranžovém kabátku má překvapivě i kosmetické výhody. Je to proto, že nemá nouzi o vitamin C. Jistě, všichni víme, že „céčko“ posiluje imunitu, jenže hodí se i jinde - stimuluje totiž „výrobu“ kolagenu, čímž zpomaluje projevy stárnutí a zachovává pružnost i elasticitu pokožky. Co říkáte na tenhle dostupný a poměrně levný elixír mládí? My ho bereme všemi deseti!

Nižší pravděpodobnost srdečních chorob

Dalším pádným důvodem, proč si plod pocházející pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu dopřát nejlépe denně, je ten, že jeho vláknina v kombinaci s antioxidanty snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tedy alespoň takhle to vnímají vědci, kteří na základě četných studií došli k názoru, že přátelská spolupráce zmíněných živin reguluje cholesterol, čímž se nenarušuje průchodnost tepen. Fakt, že draslík v pomeranči pomáhá udržovat krevní tlak v normě, je už jen pomyslnou „třešničkou na dortu“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat