Prostreno.cz

Co můžete udělat pro to, abyste snížili hladinu nebezpečných tuků

Nechcete riskovat vážná srdeční onemocnění? Pak si pohlídejte tukové molekuly, které vám kolují v žilách. Jejich množství „srazíte“ konzumací potravin bohatých na vlákninu, omezením cukru a regulací váhy.

Triglyceridy jsou, laicky řečeno, tukové molekuly, které se nalézají v obíhající krvi. Hrají důležitou roli v metabolismu, fungují jako zdroj energie a platí také za „přenašeče“ výživového tuku. Pokud je jejich hladina v normě, je všechno v pořádku. V opačném případě, tedy kdy jich ve vašem systému „pobíhá“ až moc, to představuje nemalé riziko.

Zvýšené množství triglyceridů je totiž spojováno s rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Varuje vás lékař, že hodnoty vašich tukových buněk jsou doslova „na hraně“? Pak je nejvyšší čas přijmout jistá opatření, která pomohou napravit situaci. Kde byste měli začít?

Dieta. Váhu je třeba zregulovat

Čím více tukových buněk máte ve svém těle, tím více triglyceridů cirkuluje ve vaší krvi. A to je pochopitelně špatně. Pokud se vynasnažíte zhubnout ta nadbytečná kila, máte velkou šanci, že hladiny triglyceridů udržíte „v lati“.

Omezte spotřebu cukru

Pokud jste na sladké a máte ve zvyku mlsat často, měli byste zvážit úpravu jídelníčku. Potraviny a nápoje nabité cukrem obsahují samozřejmě spoustu přebytečných kalorií. Ty se rázem mění v triglyceridy, jejichž hodnoty pak nebezpečně narůstají. A tudy cesta ke zdraví skutečně nevede! Pokud to alespoň trochu jde, vyhýbejte se všem zdrojům „bílého zla“. Uvidíte sami, že za tento krok vás lékař může jen pochválit.

Soustřeďte se na vlákninu

Asi každý člověk má vlákninu spojenou s fungujícím trávením, popřípadě s efektivním řešením problému týkajícího se zácpy. Věděli jste ale, že její moc sahá ještě dál? Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru v těle, čímž dokáže odvrátit katastrofu v podobě zvýšeného množství tukových molekul. Kromě toho také reguluje špatný cholesterol. Naleznete ji v celozrnném pečivu, ovesných vločkách, hnědé rýži nebo luštěninách.

Jezte ryby dvakrát týdně

Není žádným tajemstvím, že takový losos či treska obsahují vysoký podíl „zdravých tuků“. A to jsou vaši spojenci! Tyto tuky totiž „hlídají“ cholesterol v krevním řečišti, čímž přirozeně snižují hladiny triglyceridů. Takže, co si dnes dáte k večeři?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat