Prostreno.cz

Navýšení produkce šťastného hormonu

Necítíte se ve své kůži? Chybí vám důvod k úsměvu? Zřejmě čelíte nedostatku hormonu serotoninu. Podpořte jeho „výrobu“ tím, že si skočíte na masáž. Hodně pomůže i to, když si pochutnáte na banánu, fazolích a celozrnných obilovinách.

Máte náladu pod psa, což trvá už nějakou dobu? Možná je to kvůli tomu, že v práci nevíte, kam dřív skočit. Deprimovat vás může ale také počasí, únava, zdravotní problém či finanční starosti. Nebo všechno dohromady? Každopádně byste se pesimismem neměli nechat „převálcovat“! Když v těle navýšíte hladinu šťastného hormonu serotoninu, zlepší se nejen vaše nálada, ale i paměť, spánek a trávení – tedy alespoň takový názor mají odborníci (1). Jak se něco takového dá zařídit? Možností existuje víc. Kterou vyzkoušíte jako první?

Soustřeďte se na vitaminy skupiny B

B-komplex. Takové je souhrnné označení pro skupinu ve vodě rozpustných vitaminů B. Pravdou je, že se bez nich neobejdete tak jako tak, neboť jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Jenže vám zástupci „béčka“ přijdou k duhu i jinak! Konkrétně zvýšený příjem vitaminů B6 a B12 skutečně snižuje deprese, zatímco podporuje produkci zmíněného serotoninu v mozku. Pokud nechcete sázet na doplňky stravy, tyto zprostředkovatele optimismu naleznete v sýrech, kvasnicích, luštěninách a celozrnných obilovinách (1).

Skočte si na masáž a nechte se rozmazlit

Máte pocit, že po všech těch dosavadních starostech si zasloužíte malý relax? Tak to se v nejbližším možném termínu objednejte do salonu, kde vám namasírují ztuhlé svaly. Je prokázáno, že příjemná masáž snižuje úroveň stresového hormonu kortizolu až o 30 %. Čím více vám tento strůjce nervozity koluje v žilách, tím horší má tělo podmínky pro přirozenou „výrobu“ serotoninu (1).

Dělejte věci, které vám přinesou radost

Psychologové se domnívají, že pozitivní myšlení dokáže zázraky. Kdy jste se naposledy cítili opravdu příjemně? No vidíte, je čas popřemýšlet nad tím, na jaké činnosti se můžete zaměřit. Hodí vás do psychické pohody procházka na čerstvém vzduchu, fyzická aktivita ve fitku, četba nebo třeba návštěva přátel? V podstatě jde o to, že když uvolníte vaši mysl něčím, co vám udělá radost, přímo tak ovlivníte produkci serotoninu. Tak si udělejte nějaký čas pro sebe, úsměv od ucha k uchu vás jistě nemine (1)!

Jezte banány a fazole, co hrdlo ráčí

Ke zvýšení úrovně šťastného hormonu vám může dopomoci i hořčík. Na tento minerál je vážně spolehnutí! Jakmile do své stravy zařadíte listovou zeleninu, fazole a banány, které ho obsahují, na vašem rozpoložení se to projeví – v tom nejlepším smyslu slova (1). Tyto potraviny lze považovat za báječný doping psychiky, proč jim tedy nedat šanci?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat